[WRC] Hirvonen raakt zege kwijt

Mikko Hirvonen heeft in het World Rally Championship zijn eerste zege voor Citroën te pakken door de Rally van Portugal op zijn naam te schrijven. De Fin bleef in een lastige wedstrijd de Fords van Mads Ostberg en Evgeny Novikov voor. Beste Nederlander was Dennis Kuipers op plaats zeven.

De wedstrijd was al snel ontdaan van de topfavorieten wat Hirvonen de vrije doortocht richting de zege gaf. Sébastien Loeb crashte op donderdagavond uit de wedstrijd, terwijl op de vrijdag de Ford-rijders Jari-Matti Latvala en Petter Solberg van het natte parkoers gleden toen ze aan de leiding van de rally reden. Ook de nummer twee Ostberg kwam niet ongeschonden uit de strijd, omdat hij op de laatste dag problemen met de ontsteking van zijn motor had, terwijl nummer drie Novikov de laatste etappe met een afgebroken gaspedaal in de rondte ging.

Solberg mocht via de Rally 2-regels met straftijd toch weer meedoen en werd nog vierde, voor Nasser Al-Attiyah en Martin Prokop. Kuipers vocht in zijn eerste wedstrijd van het seizoen zijn eigen strijd uit met de snelste S2000-rijder Sébastien Ogier en bleef de Fransman voor om zo zevende te worden in het klassement. Ogiers teamgenoot Kevin Abbring was nog voordat de wedstrijd begonnen was al uit de wedstrijd gecrasht, terwijl Peter van Merksteijn jr. uiteindelijk elfde werd.

Update 10.42 uur

Mikko Hirvonen heeft niet lang van de zege in de Rally van Portugal kunnen genieten. De Fin zag zijn Citroën na afloop van de wedstrijd niet door de keuring komen en werd uit de uitslag geschrapt. De zege gaat nu naar Ostberg. Hirvonen en zijn team hebben beroep aangetekend tegen de uitsluiting. Door dit resultaat is hij ook de leiding in het kampioenschap kwijt.

Voor Dennis Kuipers betekent het diskwalificeren van Hirvonen dat hij opschuift naar de zesde plaats in de eindrangschikking, terwijl Peter van Merksteijn jr. nu als tiende geklasseerd is en zo het laatste puntje opraapt.