FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zondag 1 april 2012

Hogere btw en snijden in zorg meest omstreden

Een forse verhoging van het eigen risico in de zorg, een verhoging van de btw en een accijnsverhoging op benzine zijn onder kiezers van de VVD, CDA en PVV de meest omstreden mogelijke maatregelen die op tafel liggen in het Catshuis. Dat blijkt uit een peiling van Maurice de Hond.

In zijn wekelijkse peiling veranderde in het zeteltal van de politieke partijen helemaal niets. Wel wordt duidelijk dat de PVV-achterban de grootste moeite heeft met een verhoging van het risico in de zorg met 25 procent en een accijnsverhoging op benzine.

Dat laatste is iets wat ook de meeste VVD’ers en CDA’ers absoluut niet willen. Ze vinden het net als de PVV’ers erger dan 1 miljard euro korten op onderwijs. Zo'n maatregel is onder alle kiezers tezamen gemeten wel de minst populaire maatregel.

Argentinie dreigt banken met vervolging

Argentinie heeft gedreigd juridische stappen te nemen tegen banken die bedrijven adviseren bij de zoektocht naar olie op de Falkland-eilanden. Het gaat onder meer om de banken Goldman Sachs, Credit Suisse en Barclays Capital, zo meldde de krant The Sunday Telegraph.

De afgelopen maanden is de vooralsnog verbale strijd tussen Argentinie en Groot-Brittannie over de eilandengroep flink opgelaaid. De twee landen voerden 30 jaar geleden een korte maar hevige oorlog over de Falklands, die door Groot-Brittannie werd gewonnen. Sinds in 1998 er olie bij de eilanden is ontdekt, is de frictie tussen de landen opnieuw gegroeid.

Argentinie heeft al eerder gezegd actie te ondernemen tegen bedrijven die bij de eilandengroep naar olie zoeken. Nu richt het Zuid-Amerikaanse land zijn peilen op de banken.

Sigthórsson: "Dacht aan 1 april-grap"

Kolbeinn Sigthórsson maakte zondag tegen Heracles Almelo (6-0) zijn rentree bij Ajax. De spits was verrast dat hij bij de selectie zat. Sigthórsson stond maandenlang buitenspel en maakte vorige week zijn opwachting bij Jong Ajax in het duel met Jong Sparta.

In die wedstrijd wist de aanvaller al te scoren en ook tegen Heracles vond Sigthórsson het net. In eerste instantie was de spits niet bij de selectie gehaald. Omdat Ismaïl Aissati ziek was, besloot Frank de Boer Sigthórsson op de bank te posteren. "Ik dacht omdat het 1 april was dat het een grapje was", zei de spits tegen Eredivisie Live. "Ik heb hem twee keer gevraagd of het een grapje was. Ik wilde niet aankomen en dan hebben dat iedereen lacht."

"Gelukkig was het waar en de trainer liegt niet. Het was een bijzondere 1 april en een bijzonder om op terug te kijken. We hebben gewonnen en dat is goed voor het team. Juist in de beslissende weken kan ik erbij zijn, want we hebben iedereen nodig. De selectie wordt steeds breder en spelers komen terug. Dat is echt goed voor het team," aldus Sigthórsson.

Turkse gemeenschap vaart mee met Gay Pride

Tijdens de botenparade van de Gay Pride 2012 vaart voor het eerst een Turkse boot mee. Dat heeft het lot bepaald. Zondag deden 188 geïnteresseerden mee aan een loting voor een plekje in de botenparade waar plek is voor 80 vaartuigen. Dat meldde organisator Stichting ProGay zondag.

"We zijn blij met deze aanwinst", zegt ProGay-voorzitter Irene Hemelaar. "In Nederland wonen naar schatting 20.000 homoseksuelen en lesbiennes van Turkse afkomst, maar ze zijn door het taboe dat op homoseksualiteit rust, onzichtbaar." Tijdens de botenparade varen boten mee van vele grote bedrijven, politieke partijen, goede doelen en overheidsorganen naast de vaak meer extravagante boten van o.a. clubs en uitgaansgelegenheden voor de homoseksuele doelgroep.

Gay Pride 2012 duurt van 28 juli tot en met 5 augustus. De botenparade is op 4 augustus.

Turkse gemeenschap vaart mee met Gay Pride
Turkse gemeenschap vaart mee met Gay Pride (Foto: ANP)

Olympiakos prolongeert landstitel

Olympiakos heeft is de 39e keer in de clubhistorie landskampioen van Griekenland geworden. De ploeg stelde de titel veilig door vandaag met 0-1 te winnen bij Panaitolikos. De Belg Kevin Mirallas maakte de enige treffer van de wedstrijd.

Door de overwinning is Olympiakos niet meer te achterhalen door aartsrivaal Panathinaikos. Met nog drie speelrondes te gaan, bedraagt de voorsprong van Olympiakos tien punten. Ook vorig jaar wist Olympiakos het landskampioenschap te grijpen.

Sinds 1997 won de ploeg in totaal dertien van de vijftien te vergeven landstitels. Alleen in 2004 en 2009 ging een andere Griekse ploeg met de titel aan de haal.

Rus wint ITF50k-toernooi van Osprey

Arantxa Rus heeft zondag het ITF-toernooi in de Amerikaanse stad Osprey op haar naam gebracht. De 21-jarige tennisster uit Monster versloeg in haar eerste finale van dit jaar de Kazachstaanse Sesil Karatantcheva met 6-4 en 6-1. 

Het is voor Rus haar eerste toernooizege sinds november 2009, toen ze won in het Franse Nantes. Ze begon goed aan de partij door in de eerste set een 4-2 voorsprong te nemen. Karatantcheva kwam echter terug tot 4-4, waarna Rus er alsnog in slaagde de setwinst te pakken. In het tweede bedrijf liep Rus uit naar 4-0 en kwam daardoor niet meer in de problemen. 

Door deze zege zal de Zuid-Hollandse weer terugkeren in de top 100 van de wereldranglijst. Rus doet komende week mee aan het WTA-toernooi in Charleston. Ze treft daarin in de eerste ronde Anna Tatishvili uit Georgië. 

Golfer Sluiter elfde in Italië

Golfer Tim Sluiter heeft het Siciliaans Open afgesloten met een gedeelde elfde plaats en was hierdoor de beste Nederlander. Hij zette in de slotronde 69 slagen neer, waardoor zijn totaal op 280 (-8) kwam. Maarten Lafeber, op de tweede dag mede-koploper, liep ook rond in 69 slagen (-3) en eindigde zo op een gedeelde 27e plaats.

De zege ging naar de 22-jarige Deen Thorbjörn Olesen die het toernooi afsloot met 273 slagen (-15). Hij bleef dankzij zijn ronde van 69 slagen de Engelsman Chris Wood één slag voor en ging zo met 166.000 euro aan de haal.

'Merah geliquideerd door Franse politie'

Mohamed Merah, de schutter van Toulouse, zou zijn gemanipuleerd en gebruikt door de Franse geheime dienst. Om dat in de doofpot te stoppen, is hij vervolgens geliquideerd door de Franse politie.

Deze complottheorie presenteerde de Algerijnse advocate Zahia Mokhtari zondag tijdens een persconferentie in Algiers. Zij is ingehuurd door de vader van Merah. Mohamed Merah werd op 22 maart door de Franse politie doodgeschoten. Mokhtari zegt bewijzen voor haar stelling te hebben. Zij reist de komende dagen naar Frankrijk om het materiaal te overhandigen aan justitie, aldus de Franse tv-zender TF1 zondagavond.

Merah schoot vorige maand militairen en joden dood, 7 mensen in totaal.

FOK! bestaat vandaag 12,5 jaar!

Vandaag vieren we een klein feestje: FOK! bestaat 12,5 jaar. Begonnen met een simpele HTML-pagina http://danny.fok.nl/bb/ nog vóór 1 oktober 1999, gevolgd door een forum en echte frontpage op 1 oktober 1999 zijn we nu uitgegroeid tot een netwerk van (sub)sites die elk een vaste schare bezoekers hebben en die stuk voor stuk succesvol zijn. Voor en door de users gaat meer dan ooit op voor FOK!

Geschiedenis

Hoewel FOK! pas officieel begon op 1 oktober 1999, is het FOK!forum al sinds juli 1999 actief. Het initiatief werd genomen door Danny Roodbol, die op 6 mei 1999 op het tech-forum Gathering of Tweakers een oproep deed. De naam werd vervolgens snel gekozen; FOK!, gebaseerd op een Nederlandse verbastering van het Engelse fuck. Een veel voorkomend misverstand is dat de letters f.o.k. een afkorting zijn van 'fokked op kids'. Het klopt dat deze woorden tijdens oprichting zijn genoemd als humoristische mogelijke 'verzonnen betekenis' van de naam, echter dit idee is net zo snel weer verworpen als bedacht. In een interview uit 2007 kijkt oprichter Danny Roodbol al terug op de ontwikkeling van FOK!. Ook werd er in 2004 al een documentaire gemaakt over het fenomeen FOK! en haar gebruikers!

Groei

De snelle groei in de eerste periode van zijn bestaan heeft FOK! te danken aan Big Brother. De site had een aantal primeurtjes over de eerste editie van dit programma die door diverse andere nieuwssites werden opgepikt. Al snel werden zelfs bezoekers van de officiële Big Brother-site verwezen naar FOK! om daar te discussiëren. Echter ook nadat Big Brother afgelopen was bleef FOK! groeien. Er kwamen nieuwe subfora (inmiddels ruim 50) en de nieuwssectie (Frontpage) wist zich te ontwikkelen tot een site met naast actueel nieuws veel opmerkelijke berichten. Inmiddels bestaat FOK! uit het grootste forum van Nederland, de Frontpage, FOK!sport, FOK!games, FOK!film, de FOK! weblog en het Fotoboek.

Meer dan 'online'

Vele FOK!kers en FOK!sters kunnen er over meepraten (zo ook deze redacteur), FOK! heeft een hoop stelletjes, huwelijken en zelfs kinderen opgeleverd. De digitale realiteit die FOK! heet laat dus zeker ook in de 'echte wereld' zijn sporen na. Wat betekent FOK! voor jou en waar hoop je dat FOK! over 2,5 jaar staat? Reageer en vier met ons mee dat FOK! al 12,5 jaar de leukste plek van het internet is!

Djokovic prolongeert titel in Miami

Novak Djokovic heeft zondag voor de derde keer in zijn carrière het masterstoernooi in Miami gewonnen. De Servische nummer één van de wereld was in de finale de Schot Andy Murray (4) de baas met 6-1, 7-6 (4). Djokovic schreef het evenement in Florida eerder in 2007 en 2011 op zijn naam.

Djokovic was in de eerste set een klasse beter. Hij sloeg bij 2-1 voor het eerst toe en door een nieuwe break bij 4-1 was de eerste set snel beslist. In het tweede bedrijf ontstond een waar tennisgevecht. Na ruim twee uur spelen trok de Serviër in de tiebreak aan het langste eind.

Voor Djokovic, die in Miami geen set inleverde, is het na de Australian Open zijn tweede toernooizege van dit jaar. Hij brengt zijn totaal aantal titels op dertig.

Di Matteo niet blij met beslissing van FA

Chelsea-manager Roberto Di Matteo is niet gelukkig met het besluit om de halve finale van de FA Cup naar zondag 15 april te verplaatsen.

Chelsea treedt dan aan tegen Tottenham Hotspur. Di Matteo kan zich niet vinden in het besluit van de Engelse voetbalbond (FA) om het duel op 15 april af te werken. Drie dagen later staat namelijk de halve finale van de Champions League op het programma. Chelsea is daar dichtbij.

The Blues wonnen de eerste wedstrijd in de kwartfinale van Benfica. In Lissabon hielp Salomon Kalou de Engelse topclub aan een zege (0-1). Komende week is de return op Stamford Bridge. "Ik zou blij zijn als de FA Cup-wedstrijd naar vrijdag wordt verschoven", verklaart Di Matteo.

"We hebben geprobeerd hierover te overleggen, maar de FA heeft het volgens mij nog niet in beraad genomen", zei de coach van Chelsea tegen Engelse media. De andere halve finale van de FA Cup tussen Liverpool en Everton wordt wel op zaterdag gespeeld. De dag erna wordt het drama van Hillsborough herdacht. Bij de stadionramp in 1989 kwamen 96 mensen om het leven.

Labyad dreigt met gang naar FIFA

Zakaria Labyad is niet gelukkig met het lichten van de optie in zijn contract. Vorige week werd bekend dat PSV het contract met de aanvaller heeft verlengd, vanwege een eenzijdige optie in zijn overeenkomst.

Valentijn Driessen, verslaggever van De Telegraaf, liet tijdens het programma 90 Minutes van Eredivisie Live weten dat de speler inmiddels dreigt met een gang naar de wereldvoetbalbond (FIFA). Via deze weg hoopt de speler de rechtsgeldigheid van zijn contractverlenging te bestrijden. Er staat nog een gesprek tussen de vader van Labyad en technisch directeur Marcel Brands gepland.

Het lijkt er echter op dat Labyad alles in het werk wil stellen om de eenzijdige verlenging ongedaan te maken, zodat hij alsnog naar een andere club kan vertrekken. In de afgelopen periode werd zijn naam met regelmaat in verband gebracht met Sporting Portugal.

Meijer: "Niet denken aan Jupiler League"

De Graafschap is de hekkensluiter van de Eredivisie en verloor zondagmiddag met 2-0 van N.E.C. Nijmegen. Rogier Meijer wil niet denken aan degradatie. Het verlies tegen NEC betekende alweer de zesde opeenvolgende nederlaag.

"Het is mentaal zwaar om elke week te verliezen, maar we moeten voor onze kans blijven gaan", vertelde Meijer na afloop tegen Omroep Gelderland"De volgende wedstrijd is Utrecht-thuis, die moeten we winnen. We mogen zeker niet denken aan de eerste divisie, dan wordt het mentaal echt zwaar."

Het spel van De Graafschap leek vol frustratie te zitten. "Die overtredingen gebeuren in het spel, heeft niks te maken met frustratie. Al loopt het niet zoals we willen. N.E.C. ging er ook hard in. Dan bepaalt de scheidsrechter de grens, maar daar zeg ik niets over."

Groningen mist Van Dijk bij laatste duels

FC Groningen kan de rest van het seizoen niet beschikken over Virgil van Dijk. De jonge verdediger is geopereerd aan een acute blindedarmontsteking.

Van Dijk kreeg eerder deze week last van buikklachten en werd dit weekeinde met spoed opgenomen in het Martiniziekenhuis in Groningen. De verdediger werd zondag geopereerd en mist de laatste wedstrijden van het lopende seizoen, meldt zijn werkgever op de clubsite.

Het wegvallen van Van Dijk is een tegenvaller voor trainer Pieter Huistra, die in het verloren duel met sc Heerenveen (1-3) al acht basiskrachten moest missen. Huistra kreeg vorige week ook al te horen dat Kees Kwakman dit seizoen niet meer in actie kan komen door een blessure.

Kwakman ondervindt veel last van liesklachten en ontkwam daardoor niet aan een operatie. Groningen is na een sterke eerste seizoenshelft inmiddels ver weggezakt op de ranglijst. De ploeg van Huistra staat elfde en heeft het zich op de play-offs voor Europees voetbal verloren.

'Uitzetting zaak voor Vreemdelingenpolitie'

De uitzetting van uitgeprocedeerde asielzoekers is een zaak van de Vreemdelingenpolitie en daarover heeft de minister van Asiel en Immigratie ,,exclusief gezag’’. Dat laat minister Gerd Leers weten in een reactie op 40 burgemeesters die niet mee willen werken aan het uitzetten van asielzoekers als dat tot onrust in hun gemeenten leidt.

De NOS berichtte zondag over een brandbrief van de 40 gemeenten, die begin deze week naar Leers wordt gestuurd. De minister erkent dat de burgemeesters verantwoordelijk zijn voor de openbare orde, maar stelt dat ze nooit het werk van de Vreemdelingenpolitie ,,totaal kunnen vetoën’’, ook niet als een ontruiming of verhuizing tot commotie leidt in de lokale gemeenschap.

'Uitzetting zaak voor Vreemdelingenpolitie'
'Uitzetting zaak voor Vreemdelingenpolitie' (Foto: ANP)

[Primera División] Valencia niet langs Levante in stadsderby

Valencia heeft in de stadsderby tegen Levante duur puntverlies geleden in de strijd om de derde plaats in de Primera Division. De clubs uit Valencia speelden met 1-1 gelijk. De tegenstander van AZ in de Europa League heeft een punt meer dan nummer vier Malaga, dat zaterdag verloor bij Real Betis. Levante staat vijfde op drie punten van Valencia.

Voor Valencia vond Jonas na 35 minuten het net, maar oud-PSV'er Arouna Koné maakte tien minuten na rust gelijk. De formatie van trainer Unai Emery ging in de laatste twee competitieduels onderuit tegen Real Zaragoza en Getafe. Bovendien moet de ploeg donderdag aan de bak tegen AZ na de 2-1 nederlaag in Alkmaar.

Atletico Madrid behaalde een eenvoudige 3-0 zege op Getafe. Eduardo Salvio, Diego en Falcao maakten de doelpunten voor de nummer zeven van Spanje. Stadgenoot Getafe handhaaft zich op de tiende stek.


Valencia niet langs Levante in stadsderby (Foto: Novum)

[Bundesliga] Huntelaar redt punt voor Schalke

Klaas-Jan Huntelaar heeft Schalke 04 zondag voor een nederlaag behoed in de Bundesliga. De nummer drie speelde met 1-1 gelijk bij Hoffenheim. Huntelaar verzilverde tien minuten voor tijd een strafschop. De bezoekers waren na een halfuur op achterstand gekomen door Sejad Salihovic, die ook vanaf elf meter mocht aanleggen.

Bij Hoffenheim, dat tiende staat, bleven Ryan Babel en Edson Braafheid op de bank. Schalke heeft een achterstand van respectievelijk negen en zes punten op Borussia Dortmund en Bayern München. De ploeg van trainer Huub Stevens kwalificeert zich met een derde positie wel rechtstreeks voor de Champions League.

Nummer vier Borussia Mönchengladbach leed in de strijd om het ticket voor het kampioenenbal een nederlaag. De formatie van Lucien Favre verloor met 2-1 bij Hannover 96, dat op gepaste afstand vijfde staat. Gladbach moet drie punten goedmaken op Schalke.

Voor Hannover scoorden Didier Ya Konan en Mame Biram Diouf. Havard Nordtveit maakte een goal voor Mönchengladbach.


Huntelaar redt punt voor Schalke (Foto: Novum)

[WTCC] Uitslagen Races Valencia

Tom Coronel heeft in het World Touring Car Championship in Valencia een uitstekend weekend beleefd. De Nederlander werd op Ricardo Tormo in de eerste race met de BMW achter Yvan Muller en Gabriele Tarquini derde en in de tweede wedstrijd tweede achter Alain Menu.

Race 1

Muller leidde met de Chevrolet de eerste race van start tot finish en pakte zo zijn derde zege van het seizoen. Ruim achter de Fransman werd Tarquini met de SEAT tweede, op de huid gezeten door Coronel. De Italiaan moest tijdens de race regelmatig tikjes van de Nederlander incasseren, iets wat Coronel op een waarschuwing kwam te staan. Het duo werd uiteindelijk tweede en derde, voor de Chevrolets van Rob Huff en Menu.

Race 2

Stefano D'Aste mocht de race vanaf poleposition beginnen en hield de leiding vast tot de zevende ronde. Hij ging bij de eerste bocht iets te wijd, waardoor Menu hem kon passeren. De Zwitser ging op zijn beurt twee ronden later net als D'Aste door wat olie op de baan even van het asfalt, waardoor Coronel door kon schuiven naar plaats twee en zich kon nesten op de achterbumper van de Chevrolet. In de laatste ronde zag Coronel bij bocht acht een gaatje en kwam naast Menu te rijden. De Zwitser en de Nederlander raakten elkaar, waarbij Menu uiteindelijk aan het langste eind trok en zo won voor Coronel en D'Aste. De winnaar van race 1, Muller, werd slechts achtste.

In het klassement gaat Muller met 88 punten aan de leiding. Tweede staat Menu met 61 punten, terwijl Coronel op plaats drie met drie punten minder dan de Zwitser staat.

'Strootman in belangstelling Man. Utd'

Manchester United zit achter de diensten van Kevin Strootman aan. Dit meldt de Engelse boulevardkrant The Mirror vandaag. The Mancunians zouden een bedrag van achttien miljoen euro voor de middenvelder van PSV over hebben.

Volgens hetzelfde medium zouden scouts van Manchester United meerdere malen in ons land zijn geweest om het spel van Strootman te bekijken. Volgens Chiel Dekker, zaakwaarnemer van de voetballer, is dit niets nieuws. "Tal van scouts bekijken wekelijks wedstrijden, ook van Kevin. Iemand scouten betekent niet dat er een bod is uitgebracht, zoals andere media suggereren", zei hij in het Eindhovens Dagblad.

Ook Marcel Brands, technisch directeur van PSV, heeft ontkend dat een ploeg zich voor de diensten van Strootman heeft gemeld.

Burgemeesters trotseren Leers

Burgemeesters van veertig gemeenten stevenen af op een confrontatie met minister voor Immigratie en Asiel Gerd Leers (CDA) over het uitzetten van asielzoekers. Leers zegt dat hij in het belang van de staat een beslissing kan nemen over de politie-inzet, maar de burgemeesters zeggen dat dat in dit geval niet aan de orde is.

De burgemeesters schrijven in een brandbrief dat de minister niet over de politie-inzet gaat bij het uitzetten van asielzoekers, bevestigt een woordvoerder van de gemeente Groningen een bericht van de NOS. Ze willen niet meewerken aan het uitzetten van asielzoekers als dat tot ophef in hun gemeenten leidt.

En dat is het geval in bijvoorbeeld Giessenlanden. Vorige week werd duidelijk dat burgemeester Els Boot de politie niet laat meewerken aan de uitzetting van de Afghaanse vluchteling Rafiq Naibzay. Leers heeft Boot hierover op het matje geroepen. Ze voeren dinsdag een gesprek.

Minister Leers stelt dat burgemeesters niet gaan over de vreemdelingentaak van de politie, maar alleen iets te zeggen hebben over de openbare orde en veiligheid. Boot heeft daar tegenin gebracht dat de openbare orde mogelijk in het geding komt als Naibzay wordt uitgezet en zijn depressieve vrouw zelfmoord zou plegen.

Leers heeft de brief nog niet ontvangen, meldt zondagavond zijn woordvoerder, die heeft begrepen dat het epistel maandag arriveert. De bewindsman, zelf oud-burgemeester, laat in een schriftelijke reactie weten 'exclusief' gezag te hebben over de vreemdelingentaak van de politie, en dus over de Vreemdelingenpolitie. "Als dat elkaar bijt is overleg nodig, bij voorbeeld over timing van ontruiming of verhuizing, of over inzet van de gewone politie om openbare orde te handhaven."

Burgemeesters kunnen nooit een totaal veto uitspreken over het werk van de Vreemdelingenpolitie, vervolgt Leers. "Ook niet als een ontruiming of verhuizing tot commotie in de lokale gemeenschap zou leiden omdat men het niet eens is met de uitvoering van het vreemdelingenbeleid. "

Het kabinet heeft afgesproken dat dit jaar 4800 illegalen moeten worden overgedragen aan de Dienst Terugkeer en Vertrek. Politievakbonden, gemeenten en maatschappelijke organisaties stelden onlangs grote vraagtekens bij de wenselijkheid en haalbaarheid van de afspraken te hebben. Gerrit van de Kamp van politievakbond ACP sprak in Nieuwsuur van een 'onhaalbaar quotum' en de burgemeester van Katwijk waarschuwde voor een 'heksenjacht'.

Vertonghen: "We hebben veel zelfvertrouwen"

Jan Vertonghen was na afloop blij met de 6-0 zege op Heracles Almelo. Ajax is bezig aan een sterke reeks, de Belg merkt aan alles dat het lekker loopt.

"We waren supergemotiveerd en het publiek stond fantastisch achter ons. We hebben veel zelfvertrouwen, dat straalt van ons af. We worden steeds sterker en er komen jongens terug. Je voelt dat iedereen topfit is", vertelt de sterke verdediger aan Eredivisie Live"We waren veel beter, dat was duidelijk. In de eerste helft drukten we dat nog niet uit in doelpunten, maar in de kansen zag je het al wel."

"Toen het 3-0 werd hebben we in het veld wel gezegd dat we aan het doelsaldo moesten werken. Ik baal er eigenlijk wel van dat ik niet gescoord heb. Ik had er de kans voor. Als het spannend was geweest had ik die bal wel afgelegd. Eigenlijk mag dat natuurlijk niet, maar ik denk dat de jongens het me wel gunden. We staan er heel goed voor. De volgende wedstrijd wordt nu van levensbelang, uit tegen Heerenveen."

Schöne: "We moeten nu doorzetten"

NEC won zondag met 2-0 van De Graafschap en staat momenteel op de achtste plaats in de Eredivisie. Lasse Schöne is daar blij mee, maar het is voor hem nog niet genoeg. "Ik ben hier begonnen met Europees voetbal en wil er nu ook mee eindigen. En ik geloof er ook in", vertelde de balbegaafde middenvelder aan Omroep Gelderland.

"We speelden niet eens zo goed vandaag, maar pakken wel weer drie punten. Dat is wel eens anders geweest. We zijn zes duels op rij ongeslagen en niet tegen de minste ploegen. We moeten nu doorzetten." De Deen weet nog niet hoe zijn nabije toekomst eruit ziet.

"Ik weet nog niet waar ik het volgend seizoen speel. Het maakt mij niet uit of het binnenland of buitenland wordt. Ik ga naar een club waar ik een goed gevoel bij heb. Ik blijf in ieder geval niet bij NEC, ik ga weg na vier fantastische jaren." De achterstand op nummer zeven Vitesse is vier punten. De Arnhemmers hebben echter nog een duel te spelen en kunnen weer op zeven punten komen.

Verdachte bekent moord op meisje in Emden

Een 18-jarige man heeft de moord op een 11-jarig meisje in het Duitse Emden bekend, heeft de politie zondag bekendgemaakt. Daarnaast zijn er volgens het openbaar ministerie ook 'duidelijke, tastbare bewijzen'. De verdachte is waarschijnlijk ook verantwoordelijk voor een poging tot verkrachting van een joggende vrouw in november 2011.

"Het gaat om een gevaarlijke dader, die nergens voor terugdeinst", zei officier van justitie Bernard Südbeck op een persconferentie. Onderzocht wordt nog of hij ook met andere zaken in verband kan worden gebracht.

Het meisje Lena werd 24 maart dood in een parkeergarage in Emden gevonden. Volgens de politie was zij slachtoffer geworden van een zedendelict.

Eerder vorige week was een 17-jarige jongen opgepakt, die vrijdag weer werd vrijgelaten. De politie voelde zich zaterdag geroepen bekend te maken dat zijn onschuld door dna-onderzoek was bevestigd. De vrijgelaten jongen kreeg politiebescherming nadat op internet oproepen waren gedaan om hem te lynchen.

[Upd] Dode en zwaargewonde bij steekpartij Maastricht

Bij een steekpartij in Maastricht zijn zondagochtend een dode en een zwaargewonde gevallen. Dat gebeurde rond 05.30 uur in een woning aan de Reijckenborg, meldt de politie.

De gewonde is afgevoerd naar een ziekenhuis. Een politiewoordvoerder kon niet zeggen of de slachtoffers elkaar hebben neergestoken. Over de toedracht en de identiteit van de slachtoffers kon hij ook nog niks zeggen.

update 20.01 uur
Naar nu blijkt, lag de tragedie van zondagochtend in de relationele sfeer.

De man was zondagochtend vroeg de woning van zijn ex-vriendin en haar nieuwe vriend binnengedrongen. De nieuwe vriend belde de politie, die de deur forceerde en de gewonde vrouw ontzette. Daarop beroofde de ex-vriend zich van het leven door zijn keel door te snijden. De vrouw werd zwaargewond naar het ziekenhuis gebracht. Haar toestand is stabiel.

Slachtoffer en dader hebben 5 jaar een relatie gehad, die vorig jaar september op de klippen liep. Sindsdien heeft de man zijn ex-vriendin nog meerdere malen lastiggevallen.

Brood bereikt mijlpaal met RKC Waalwijk

De 1-0 zege van RKC Waalwijk op ADO Den Haag leverde trainer Ruud Brood vandaag een mijlpaal op. De oefenmeester van de Waalwijkers pakte daarmee namelijk zijn 100e overwinning in dienst van de Brabanders.

In de 23e maakte Krisztian Nemeth de enige treffer van het duel, waardoor RKC Waalwijk naar de negende plaats steeg. De ploeg heeft op dit moment evenveel punten als N.E.C. Nijmegen, dat op de achtste plaats staat. Hierdoor maken de Waalwijkers zelfs nog kans op deelname aan de playoffs voor Europees voetbal.

In de laatste zes speelronden speelt RKC Waalwijk nog tegen PSV, Heracles Almelo, FC Utrecht, N.E.C. Nijmegen, Roda JC en NAC Breda.

Woede in Lochem over 1 aprilgrap

Burgemeester van Lochem Frans Spekreijse is zeer ontstemd over een pakketje dat zondag werd neergelegd bij een voormalige synagoge in zijn gemeente. Hij spreekt van een 1 aprilgrap die 'alle perken te buiten gaat', en zegt er alles aan te doen om de dader(s) te achterhalen.

Buurtbewoners belden rond 12.45 uur met de politie over een vreemd pakketje voor het gebouw aan de Westerwal. Een aantal omwonenden werd uit voorzorg geëvacueerd. Omdat niet duidelijk was wat er in de doos zat, werd de Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD) ingeschakeld.

Nadat het pakketje was gedemonteerd, bleek dat het geen schade had kunnen veroorzaken. Pas toen het helemaal was onderzocht werd duidelijk dat het om een 1 aprilgrap ging. Wat er inzat is niet bekendgemaakt. De politie onderzoekt de herkomst van het pakketje en vraagt getuigen contact op te nemen.

Eerder zondag had de burgemeester van Leeuwarden al kwaad gereageerd op een nepzeemijn die in een gracht in de Friese hoofdstad was geplaatst. Ook hier werden veel hulpdiensten voor niets opgetrommeld.

Vredesactivisten opgepakt bij hoofdkantoor NAVO

De Belgische politie heeft zondag ongeveer tweehonderd vredesactivisten opgepakt die het hoofdkantoor van de NAVO in Brussel probeerden binnen te dringen.

In de vooraf aangekondigde actie bestormden de betogers het omheinde terrein rond het hoofdkantoor, maar geen van hen slaagde erin het complex zelf binnen te komen. De actievoerders werden door de politie bijeengedreven, in grote groepen opgedeeld en vervolgens afgevoerd.

Met de actie 'NATO Game over' wilden de actievoerders eisen voor nucleaire ontwapening en terugtrekking uit Afghanistan onderstrepen.


Vredesactivisten opgepakt bij hoofdkantoor NAVO (Foto: Novum)

Toearegrebellen in Timboektoe

Opstandige Toearegs hebben de historische plaats Timboektoe in het noorden van Mali ingenomen. De regeringstroepen zijn gevlucht. Dat hebben getuigen en rebellen zondag gemeld.

Timboektoe was het laatste bolwerk van de Malinese centrale regering in het noorden van het Afrikaanse land. De belangrijkste beweging van de Toearegs, de MNLA, verklaarde dat ,,de bezetting door Mali" van het gebied voorbij is. De Toearegs streven naar een eigen staat in het uitgestrekte woestijngebied Azawad, dat groter is dan Frankrijk.

De Toearegrebellen hadden tijdens hun snelle opmars van de afgelopen weken steun van radicale moslimstrijders. De rebellen namen eerder op zondag ook al de stad Gao in. Gao is met 90.000 inwoners de grootste stad in de regio ten noorden van de grens met Niger.

Vrijdag wisten de opstandige Toearegs de belangrijke stad Kidal te veroveren. Ze hebben gebruik gemaakt van de verwarring die in de hoofdstad Bamako is ontstaan door de militaire coup vorige week, waarbij president Amadou Toumani Touré werd afgezet.

Uitslagen Eredivisie speelronde 28

De Eredivisie heeft een nieuwe koploper. Ajax won dit weekend met 6-0 van Heracles Almelo en zag AZ gelijk spelen tegen Vitesse (2-2). Hieronder volgt een overzicht van de afgelopen speelronde.

Ajax heeft in de strijd om de landstitel goede zaken gedaan. De Amsterdammers wonnen met 6-0 van Heracles Almelo, dat volgend weekend de bekerfinale tegen PSV speelt.

Heracles Almelo was in de eerste minuut meteen gevaarlijk, maar daarna nam Ajax de regie over. De thuisploeg kreeg veel kansen, waar doelman Pasveer deze onschadelijk wist te maken. Halverwege de eerste helft was het alsnog raak. Ebecilio bediende Janssen, die vervolgens raak schoot.

Na deze treffer ging de Amsterdamse storm even liggen, maar laaide na de thee weer op. Hierdoor vonden Ebecilio en Eriksen het doel. Vervolgens werd Heracles Almelo nog meer gepijnigd door goals van Anita, De Jong en de Sigthórsson, die zijn rentree in de hoofdmacht maakte.

Ook Feyenoord blijft na dit weekend meedoen in de strijd om de landstitel. In eigen huis waren de Rotterdammers met 3-1 te sterk voor NAC Breda.

Feyenoord stond na drie minuten al op voorsprong door een doelpunt van Bakkal. Vervolgens verzuimden Vlaar en Leerdam de score verder op te hogen, waarna NAC Breda via Bayram op gelijke hoogte kwam. Nog voor rust bepaalden Schaken en Cissé de eindstand.

Na de thee viel er in Rotterdam niet veel meer te genieten. NAC Breda probeerde het wel, maar Feyenoord gaf nauwelijks mogelijkheden weg. Bij tijd en wijlen poogden de Rotterdammers te profiteren van de gaten. Dit leverde echter ook niets op.



Uitslagen:

Thuis Uit Uitslag
FC Utrecht Excelsior 3-2
FC Groningen SC Heerenveen 1-3
PSV VVV Venlo 2-0
FC Twente Roda JC Kerkrade 2-0
Feyenoord NAC Breda 3-1
NEC De Graafschap 2-0
RKC Waalwijk ADO Den Haag 1-0
Ajax Heracles Almelo 6-0
Vitesse AZ 2-2


Stand:

# Club Gespeeld Winst Gelijk Verlies Punten Goals
1 Ajax 28 17 7 4 58 76-33
2 AZ 28 17 6 5 57 56-27
3 FC Twente 28 16 7 5 55 71-32
4 PSV 28 16 6 6 54 70-40
5 Feyenoord 28 16 6 6 54 57-33
6 SC Heerenveen 28 15 9 4 54 64-43
7 Vitesse 28 12 6 10 41 37-34
8 NEC 28 11 4 13 37 33-36
9 RKC Waalwijk 28 11 4 13 37 29-39
10 Roda JC Kerkrade 28 12 1 15 37 47-59
11 FC Groningen 28 10 5 13 35 39-52
12 FC Utrecht 28 8 9 11 33 43-47
13 Heracles Almelo 28 9 6 13 33 42-48
14 NAC Breda 28 8 6 14 30 35-43
15 ADO Den Haag 28 7 8 13 29 30-52
16 VVV Venlo 28 7 4 17 25 32-64
17 Excelsior 28 4 6 18 18 23-62
18 De Graafschap 28 4 4 20 16 22-62

Honderden Russen op ijsschots gered

Russische reddingsdiensten hebben zondag bij het eiland Sachalin 675 vissers gered die op drijfijs naar open zee dreigden af te drijven.

Ongeveer de helft van hen werden met helikopters in veiligheid gebracht, de rest met boten. Geen van de ijsvissers hoefde medisch te worden behandeld.

De reddingsactie in de Zee van Ochotsk nam ruim zes uur in beslag.

Elk jaar komen Russische ijsvissers in problemen als ijsschotsen afbreken en naar zee drijven. Het komt echter zelden voor dat zoveel mensen gered moeten worden als zondag.

[Serie A] Inter verslaat Genoa in knotsgek duel

Andrea Stramaccioni heeft met een overwinning gedebuteerd als trainer van Internazionale. De Milanezen versloegen zondag in een doelpuntrijk duel Genoa met 5-4. Diego Milito was met drie treffers de grote man. Stramaccioni, voorheen jeugdtrainer bij Inter, volgde begin deze week de ontslagen Claudio Ranieri op.

Zonder Wesley Sneijder begon Inter voortvarend. Na een halfuur stond het 3-0 door treffers van de Argentijnen Milito (2x) en Walter Samuel. Genoa kwam via Emiliano Moretti en Rodrigo Palacio terug in de wedstrijd, waarna Mauro Zarate de marge weer naar twee tilde. In de slotfase nam Alberto Gilardino voor Genoa tweemaal de aansluitingstreffer voor zijn rekening. Tussendoor scoorde Inter-spits Milito zijn derde treffer.

Beide ploegen beëindigden de wedstrijd met tien man. Inter-doelman Julio Cesar kreeg elf minuten voor tijd rood. Genoa-middenvelder Fernando Belluschi volgde vijf minuten later zijn voorbeeld. Door de zege stijgt Inter naar de zevende plek met 44 punten uit dertig duels. Genoa staat met tien punten minder zestiende.

Udinese verspeelde kostbare punten in de strijd om de Champions Leaguetickets. Siena was in eigen huis met 1-0 te sterk. Mattia Destro scoorde twintig minuten voor tijd de enige treffer van de wedstrijd. Udinese staat nog wel gedeelde vierde, maar concurrent Napoli speelt later op de avond nog tegen Juventus.

[Premier League] Liverpool onderuit bij Newcastle

Liverpool is op bezoek bij Newcastle United tegen de derde nederlaag op rij aangelopen in de Premier League. De ploeg van doelman Tim Krul was met 2-0 te sterk. De Oranje-international hield al voor de elfde keer zijn doel schoon dit seizoen. Papiss Cissé nam beide treffers voor zijn rekening. De Senegalees opende de score in de negentiende minuut en was na rust opnieuw succesvol.

Liverpool, waar Dirk Kuijt in de 79e minuut inviel, moest acht minuten voor tijd met tien man verder na een rode kaart voor sluitpost Pepe Reina. Omdat de Reds al drie keer hadden gewisseld, nam linksback Jose Enrique zijn plaats in onder de lat. Newcaste bezet de zesde stek, Liverpool staat twee plaatsen lager.


Liverpool onderuit bij Newcastle (Foto: Novum)

Dames Sliedrecht Sport landskampioen volleybal

Sliedrecht Sport heeft voor het eerst in haar geschiedenis het landskampioenschap bij het volleybal behaald. De dames wisten het vierde duel met VC Sneek winnend af te sluiten (1-3) en bracht daarmee de stand in de serie op een beslissende 3-1 voorsprong.

Sliedrecht werd derde in de reguliere competitie en rekende in de halve finale af met landskampioen VC Weert, terwijl Sneek als nummer vijf verrassend de finale wist te bereiken. De eerste wedstrijd wisten de Friezinnen vorige week in eigen huis nog te winnen, maar de daarop volgende drie duels waren duidelijk voor Sliedrecht. 

Sliedrecht Sport speelt later deze maand ook nog de bekerfinale. Daarin treft het VC Weert.

Saw-actrice in Dead In Tombstone

Saw I-III- en Piranha 3D-ster Dina Meyer is toegevoegd aan de cast van de film Dead In Tombstone. In de film van Roel Reine zien we een sterke cast met onder meer Anthony Michael Hall (The Breakfast Club, The Dark Knight, Weird Science), Danny Trejo (Machete, Predators) en Mickey Rourke (Sin City, The Wrestler). De avontuurlijke actiefilm wordt momenteel opgenomen in Boekarest in Roemenië.

Het scenario voor Dead In Tombstone is geschreven door Shane Kuhn en Brendan Cowles, hier en daar aangepast door Michael Weiss. Trejo speelt Guerrero Hernandez, de leider van een bende criminelen genaamd de Blackwater Gang. Nadat hij zijn halfbroer Red (Hall) heeft bevrijd uit de gevangenis wil Guerrero het mijndorpje Edendale plunderen. Dit loopt echter anders af dan dat de schurkenbaas had gedacht. Hij wordt door zijn verraderlijke halfbroer doodgeschoten. Guerrero maakt een deal met de duivel (Rourke) en keert een jaar later terug naar het stadje dat inmiddels is omgedoopt naar Tombstone. Guerrero wil wraak en zal niet stoppen tot de inwoners van het stoffige stadje tot hun knieën in het bloed staan/

Reine staat bekend om zijn direct-op-dvd releases. Zo zagen we van hem onder meer The Marine 2, The Lost Tribe, The Scorpion King 3: Battle For Redemption, Death Race 2 en Death Race: Inferno verschijnen.

Uitslag Vitesse - AZ

AZ is de koppositie in de Eredivisie kwijt. De Alkmaarders speelde met 2-2 gelijk uit bij Vitesse en zagen hierdoor Ajax passeren dat eerder op de dag met 6-0 won van Heracles Almelo. AZ liep bovendien nog meer schade op, doordat Holman tijdens de wedstrijd met twee gele kaarten in kon rukken.

Vitesse

2 - 2

AZ

 35' Kashia
 47' Van Ginkel
   32' Altidore
 59' Poulsen
 
 Gele kaart: Kashia, Bony (Vitesse), Martens, Moisander, Maher (AZ)
 Rode kaart: Holman (63/2xg) (AZ)
 
Stadion: Gelredome, Arnhem
Toeschouwers: 22.174
Arbiter: Makkelie
 
Opstelling:   Opstelling:
Velthuizen
Van der Struijk
Kashia
Kalas
Büttner
Van Ginkel
Annan
Van der Heijden
Ibarra
Bony
Chanturia
  Esteban
Marcellis
Moisander
Viergever
Poulsen
Maher
Elm
Martens (Johansson/77)
Gudmundsson (Falkenburg/69)
Altidore (Benschop/70)
Holman

Steeds meer GHB-gebruikers naar ziekenhuis

De laatste jaren hebben ziekenhuizen het steeds drukker gekregen met de behandeling van gebruikers van de drug GHB. In 2011 ging het om 1200 slachtoffers, in 2005 nog om enkele honderden. Bij mannen is sprake van een verviervoudiging in die periode. Dat meldde zondag de stichting Consument en Veiligheid, die dat heeft uitgezocht op verzoek van KRO's Brandpunt.

Bijna 40 procent van de slachtoffers moest worden opgenomen of kwam terecht op de Intensieve Zorg. Bij een derde van die gevallen was ook alcohol in het spel. De meeste slachtoffers zijn thuisgebruikers. Consument en Veiligheid zegt dat de drug ook steeds meer wordt gebruikt buiten de grote steden. Thuisgebruikers zijn moeilijk te bereiken en daarom slecht te behandelen, zegt de organisatie.

Consument en Veiligheid noemt de cijfers alarmerend. "Je ziet toch een enorme stijging, het blijft niet beperkt tot op straat en het partycircuit, veel mensen gebruiken het thuis. Ze kunnen het zelf maken want de recepten staan op internet. Ook zijn de producten online te koop. Bovendien is het een goedkope drug."

Steeds meer GHB-gebruikers naar ziekenhuis

Steeds meer GHB-gebruikers naar ziekenhuis (Foto: ANP)

[Upd] Zware val Cancellara, Langeveld in Vlaanderen

Fabian Cancellara is tijdens de Ronde van Vlaanderen zwaar ten val gekomen. De Zwitser van Radioshack-Nissan, die als één van de topfavorieten van start was gegaan in Vlaanderens Mooiste, moest na die val op zestig kilometer van de streep de koers verlaten.

Er wordt gevreesd voor een sleutelbeenbreuk en hij is afgevoerd naar het ziekenhuis. De kans is groot dat hij volgende week ook Parijs – Roubaix zal moeten missen, een koers die hij twee keer won.

Update 15:26 uur

Ook Sebastian Langeveld heeft na een val de koers moeten verlaten. De renner van GreenEdge, vorig jaar nog vijfde in Vlaanderen, kwam zwaar te val na een aanraking met een toeschouwer. Die toeschouwer moest uitwijken voor andere renners en zag Langeveld over het hoofd.

Update 18.07 uur

Cancellara heeft zijn sleutelbeen bij de valpartij in de bevoorrading op zestig kilometer van de streep op drie plaatsen gebroken. De Zwitser zal later vanavond of morgen onder het mes gaan. De renner van RadioShack-Nissan-Trek zal vier tot zes weken uitgeschakeld zijn. Ook Langeveld heeft zijn sleutelbeen gebroken. De GreenEdge-renner lijkt daardoor in ieder geval Parijs - Roubaix aan zich voorbij te moeten laten gaan.

[Jupiler League] Sparta profiteert van verlies koploper Zwolle

Sparta Rotterdam is zondagmiddag drie punten ingelopen op koploper FC Zwolle. De Rotterdammers wonnen zelf thuis met 1-0 van Telstar, terwijl de concurrent met 3-0 onderuit ging bij SC Cambuur. Met nog vijf speelronden te gaan bedraagt de voorsprong van Zwolle op Sparta zes punten.

Een zwakke eerste helft brak Zwolle op in Friesland. Binnen vijf minuten leidde de thuisploeg al met 2-0 door treffers van de verdedigers Robert van Boxel en Wout Droste. Aanvaller Bob Schepers tilde de marge tien minuten voor rust naar drie. In de tweede helft was Zwolle niet meer bij machte iets terug te doen.

Ook bij Sparta - Telstar was de eindstand al bij rust bepaald. Jeroen Veldmate scoorde halverwege de eerste helft de enige treffer van de wedstrijd. Sparta kon een overwinning goed gebruiken na drie nederlagen op rij.

Bom in Leeuwarden is 1 aprilgrap

In Leeuwarden is geen bom gevonden in het water van de Westersingel. Het gaat om een 1 aprilgrap. Dat heeft burgemeester Ferd Crone gezegd op een persconferentie in de Friese hoofdstad. Volgens hem gaat het om 'een voorwerp gevuld met purschuim'. Hij vindt het 'een buitenproportionele 1 aprilgrap' en zei er alles aan te doen om de daders te achterhalen.

De Explosieven Opruimingsdienst (EOD) was naar Leeuwarden gekomen na een melding dat er wellicht een zeemijn in het water lag. Op advies van bomverkenners van de politie werd besloten de directe omgeving af te zetten. In een straal van 100 meter moesten mensen daarom hun huis verlaten. De hulpdiensten hielden er vanaf het begin rekening mee dat het om een 1 aprilgrap zou kunnen gaan, maar zeiden geen enkel risico te nemen.

Bom in Leeuwarden blijkt 1 aprilgrap
Bom in Leeuwarden blijkt 1 aprilgrap (Foto: ANP)

Barbie geeft jawoord aan Michael

Barbie heeft zondag haar jawoord gegeven aan Michael. De blonde realityster, die eigenlijk Samantha de Jong heet, trouwde in Den Haag.

De Jong droeg een wit met roze trouwjurk, blijkt uit foto's op Twitter. Het echtpaar reed in een glazen doorzichtige koets naar het stadhuis.

Barbie werd bekend door de realityserie Oh Oh Cherso. In aanloop naar haar huwelijk werd ze gevolgd voor de reallifesoap Barbie's Bruiloft. De Haagse is momenteel zwanger van haar eerste kind.

Boonen: "Had angst voor Ballan en Pozzato"

Tom Boonen boekte vandaag zijn derde zege in de Ronde van Vlaanderen. De Belg troefde Filippo Pozzato en Alessandro Ballan af in een sprint met zijn drieën. Boonen zei na de finish dat het allemaal niet gemakkelijk ging.

"Ik had wat angst om met Ballan en Pozzato naar de streep te rijden", zei Boonen na de finish tegen Sporza. "Die twee Italianen kennen elkaar goed en ik was bang dat ze me zouden afmaken. Maar de strakke tegenwind was mijn bondgenoot. Ik moest op mijn sprint rekenen en ik vertrok misschien wat vroeg. Ik had dan ook niet veel over, maar het was voldoende."

Boonen kende onderweg wat problemen met zijn versnellingsapparaat, maar besloot zijn fiets niet te wisselen. Dit belette hem niet om weer te winnen, wat ook een goede opsteker is naar Parijs – Roubaix volgende week. "Dat zou wat zijn om die ook te winnen. Ik zit op schema met drie zeges en Roubaix is mijn favoriete koers. Ik ga het proberen."

Bij die koers zal hij Fabian Cancellara in ieder geval niet tegenkomen, die zijn sleutelbeen brak bij een val. Boonen heeft daarvan niks gemerkt. "Ik heb het niet gezien en weet dus niet wat er gebeurd is. Het is heel spijtig, want met Fabian zou het mooier geweest zijn."

Topje Houston geveild voor negentienduizend dollar

Een top van Whitney Houston heeft bij een veiling bijna negentienduizend dollar opgeleverd. In Beverly Hills werden zaterdag dertien voorwerpen die een rol speelden in de carrière van de zangeres verkocht.

In totaal werd tijdens de veiling tachtigduizend dollar opgehaald. Een grijze avondjurk die Houston in 1996 droeg naar een feest was goed voor ruim elfduizend dollar en de oorbellen die ze droeg in de film The Bodyguard wisselden voor ruim 2800 dollar van eigenaar.

De meeste voorwerpen die zaterdag onder de hamer gingen, waren afkomstig van vrienden en familieleden van de in februari overleden Houston. In juni worden meer spullen geveild van Houston, waaronder dertig jurken.

Boschker, Landzaat en Tiendalli in de wacht

Sander Boschker, Denny Landzaat en Dwight Tiendalli hebben nog geen duidelijkheid over hun toekomst bij FC Twente. De tukkers hebben het drietal formeel op de hoogte gebracht dat hun verbintenis per 30 juni eindigt. Dat zijn clubs voor 1 april verplicht.

Twente wil niet zeggen of er daadwerkelijk afscheid wordt genomen van Boschker, Landzaat en Tiendalli. "De komende periode voert de clubleiding gesprekken met betrokken spelers over een eventueel nieuwe verbintenis", meldt de eredivisionist.

Derde zege Boonen in Ronde van Vlaanderen

Tom Boonen heeft voor de derde keer in zijn carrière de Ronde van Vlaanderen gewonnen. De Belg van Omega Pharma-Quick Step was in de vernieuwde koers de sterkste in een sprint met Filippo Pozzato en Alessandro Ballan.

Vroeg in de wedstrijd ontstond een kopgroep van vijftien man, die maximaal zes minuten voorsprong kreeg van het peloton. Daarbij zaten onder andere Tom Veelers, Maarten Tjallingii en Tyler Farrar als voornaamste namen.

Lars Boom, die ziek was geweest in aanloop naar Vlaanderens Mooiste, liet zich vroeg al enkele keren goed van voren zien, maar reed op een erg ongelukkig moment lek. Vlak voor de eerste passage van de Oude Kwaremont moest hij zijn wiel wisselen en in de achtervolging. Net voor de Koppenberg wist hij weer achteraan aan te sluiten.

Bij de bevoorrading na de Koppenberg kwam topfavoriet Fabian Cancellara ten val. De Zwister bleef lang op de grond liggen en stapte niet meer op. In het peloton was het vervolgens hollen en stilstaan op weg naar de Kruisberg. Na de Kruisberg werd de kopgroep ingelopen door een nog omvangrijk peloton. Daar viel Sebastian Langeveld uit weg nadat hij in aanraking kwam met een toeschouwer. Net als Cancellara vervolgde hij de koers niet.

Bij de tweede passage van de Oude Kwaremont besloot Omega Pharma-Quick Step een schifting door te voeren en zette Sylvain Chavanel op kop. Daarna bleven er nog 25 man over in de voorste groep. Er kwam een verdere schifting op de Paterberg, waar een val van Johan Vansummeren en John Degebkolb zorgde dat veel renners te voet moesten. Grote winnaar daar was Omega Pharma-Quick Step, dat met Tom Boonen, Niki Terpstra en Sylvain Chavanel verder kon.

De eerste groep, waaruit Vicent Jerome wegreed, bestond verder uit tien man, met naast het Quick Step-trio ook onder andere Filippo Pozzato, Sep Vanmarcke, Alessando Ballan en Peter Sagan. Dat groepje werkte niet goed samen en zag het peloton onder aanvoering van Sky en Vacansoleil naderen. Dat was voor Terpstra het teken om achter Jerome aan te gaan en wist snel aan te sluiten. Ook het peloton was weer aangesloten bij het groepje Boonen.

Bij de laatste doorkomst van de Oude Kwaremont ging Ballan ervandoor en kreeg later Pozzato en Boonen bij zich. Ze kregen twintig seconden op een tweede groep, waarvan uit Luca Paolini een niet succesvolle poging waagde om aansluiting te vinden bij de drie koplopers. Na de Paterberg was het Sagan die in de achtervolging ging, maar die wist nooit in de buurt te komen.

De drie werkten goed samen en hadden op vier kilometer van de meet al een minuut voorsprong. Ballan was de eerste die een poging waagde weg te komen, maar hij kreeg geen ruimte. Op een kilometer van de streep ging hij nogmaals, maar Boonen haalde hem nogmaals bij.

Ballan ging vervolgens de sprint aan en zag Boonen over hem heen gaan. Die zag Pozzato nog dichtbij komen, maar haalde toch zijn derde zege in de Ronde van Vlaanderen binnen. Pozzato werd tweede en Ballan derde. Niki Terpstra kwam als zesde en beste Nederlander over de streep in de groep die veertig seconden na de winnaar binnen kwam.

Uitslag Ronde van Vlaanderen

# Renner Nat. Ploeg Tijd
1 Tom Boonen Bel Omega Pharma-Quick Step  
2 Filippo Pozzato Ita Farnese-Vini z.t.
3 Alessandro Ballan Ita BMC +0.01
4 Greg van Avermaet Bel BMC +0.38
5 Peter Sagan Slw Liquigas z.t.
6 Niki Terpstra NED Omega Pharma-Quick Step z.t.
7 Luca Paolini Ita Katusha z.t.
8 Thomas Voeckler Fra Europcar z.t.
9 Matti Breschel Den Rabobank z.t.
10 Sylvain Chavanel Fra Omega Pharma-Quick Step z.t.

Uitslagen Eredivisie (01/04/2012)

Ajax heeft in de Eredivisie goede zaken gedaan door in eigen huis Heracles Almelo met maar liefst 6-0 te verslaan. De Amsterdammers nemen de koppositie over van AZ dat nog moet spelen. Ook RKC Waalwijk won. De ploeg van Ruud Brood klopte in het eigen stadion ADO Den Haag met 1-0.

AFC Ajax

6 - 0

Heracles Almelo

 25' Janssen
 48' Ebecilio
 53' Eriksen
 63' Anita
 72' De Jong
 88' Sigthórsson
   
 
 Gele kaart: Van der Linden (Heracles Almelo)
 
Stadion: Amsterdam ArenA, Amsterdam
Toeschouwers: 51.349
Arbiter: Van Hulten
 
Opstelling:   Opstelling:
Vermeer
Van Rhijn
Alderweireld
Vertonghen
Blind
Eriksen
Anita (Enoh/63)
Janssen
Özbiliz (Lukoki/32)
De Jong
Ebecilio (Sigthórsson/78)
  Pasveer
Breukers
Rienstra
Van der Linden
Looms
Quansah
Overtoom
Duarte (Bruns/46)
Douglas (Gouriye/66)
Armenteros
Everton

RKC Waalwijk

1 - 0

ADO Den Haag

 23' Németh    
 
 Gele kaart: Castillion, Van Mosselveld (RKC Waalwijk)
 
Stadion: Mandemakers Stadion, Waalwijk
Toeschouwers: 6.000
Arbiter: Liesveld
 
Opstelling:   Opstelling:
Zoet
Bandjar
Drost
Ramos
Van Peppen
Sno
Braber (Van Mosselveld/78)
Martina
Schet
Németh (Castillion/71)
Meijers (Alakmak/66)
  Coutinho
Omeruo
Kum
Horváth (Ammi/59)
Supusepa (J.Verhoek/74)
Visser
Radosavljevic (Vicento/58)
Toornstra
Chery
Immers
Smolarek

Van Bommel niet tegen Barcelona

Mark van Bommel zal ook het tweede duel in de kwartfinale in de Champions League tegen FC Barcelona aan zich voorbij moeten laten gaan. De middenvelder van AC Milan was vorige week in het thuisduel geschorst, maar kampt nu met rugproblemen.

Vorige week werd het 0-0 in Milaan, waardoor het duel in Barcelona een spektakelstuk belooft te worden. Bij de Rossoneri behoren de Nederlanders Clarence Seedorf en Urby Emanuelson tot de selectie van 23 man die afreist naar Barcelona. Onder hen is ook Alexandre Pato die na langdurig blessureleed terugkeert.

FPÖ betuigt spijt voor linken Marokkanen en dieven

De Innsbruckse afdeling van de uiterst rechtse Oostenrijkse Freiheitliche Partei heeft zich zondag verontschuldigd voor verkiezingsposters waarop zij Marokkanen vereenzelvigde met dieven. De FPÖ belooft de aanplakbiljetten met de leus 'Vaderlandsliefde in plaats van Marokkaanse dieven' te verwijderen.

Het Innsbruckse filiaal van de partij van wijlen Jörg Haider hoopt met de verklaring van zondag juridische stappen tegen de partij af te wenden. De Marokkaanse regering heeft gedreigd een rechtszaak aan te spannen, en het Oostenrijkse openbaar ministerie onderzocht de mogelijkheden voor een strafzaak.

Volgens lijsttrekker August Penz is inmiddels geen van de 33 posters meer zichtbaar. Penz bezwoer zondag dat hij 'nooit de bedoeling had iemand te kwetsen' en maakte zijn excuses voor de 'inhoud en vorm' van de affiches.


FPÖ betuigt spijt voor linken Marokkanen en dieven (Foto: Novum)

Voortvluchtige vicepresident Irak bezoekt Qatar

De Iraakse vicepresident Tariq al-Hashemi is zondag voor een officieel bezoek in Qatar aangekomen. Volgens het staatspersbureau van het Golfstaatje blijft Al-Hashemi enkele dagen in de hoofdstad Doha en bezoekt hij vervolgens nog andere landen.

De visite van Al-Hashemi is verrassend, omdat de vicepresident sinds justitie zijn arrestatie gelastte in zelfverkozen ballingschap in het autonome Koerdische Noord-Irak vertoefde. De regering van de sjiitische premier Nouri al-Maliki wil zijn belangrijkste soennitische rivaal voor de rechter zien omdat hij leiding zou hebben gegeven aan doodseskaders.


Voortvluchtige vicepresident Irak bezoekt Qatar (Foto: Novum)

[Serie A] Stekelenburg met Roma ruim langs Novara

AS Roma heeft zich zondag in de Serie A hersteld van de nederlaag tegen AC Milan van vorige week. De ploeg van Maarten Stekelenburg won in eigen huis met 5-2 van nummer voorlaatst Novara. Door dat resultaat blijft Roma in de race voor de Champions Leagueplaatsen. De achterstand op nummer vier Napoli bedraagt een punt.

Novara nam in Stadio Olimpico brutaal de leiding. Spits Andrea Caracciolo kopte de bal na zeventien minuten knap achter Stekelenburg. De thuisploeg liet het er niet bij zitten en nam via eveneens mooie kopballen van Marquinho en Daniel Osvaldo de leiding. Er had zelfs nog een derde treffer ingezeten, maar Osvaldo kopte op de lat.

Na rust zetten de bezoekers even aan, maar Stekelenburg toonde zich een betrouwbare doelman. Aan de andere kant sloeg Roma wel toe. Fabio Simplicio scoorde de 3-1, terwijl Bojan Krkic de vierde Romeinse treffer maakte. In de slotfase scoorden beide ploegen nog eenmaal. De Japanner Takayuki Morimoto maakte de 4-2. Invaller Erik Lamela verzorgde namens Roma het slotakkoord.

'Aung San Suu Kyi bemachtigt parlementszetel'

Oppositieleider Aung San Suu Kyi heeft in de tussentijdse verkiezingen van zondag in Myanmar een parlementszetel veroverd. Dat blijkt volgens haar Nationale Liga voor Democratie uit de verkiezingsuitslagen van het kiesdistrict waarin zij meedong.

Eerder meldde de NLD al dat Suu Kyi 65 procent van de stemmen had bemachtigd in de 82 van de 129 stembureaus waar de telling was voltooid. De bewering is nog niet van officiële zijde bevestigd. De kiesraad doet er over de tussentijdse verkiezingen van zondag tot dusver het zwijgen toe.

Bij de verkiezingen van zondag stonden 45 vacante zetels in het 644 zetels tellende parlement op het spel. In de volksvertegenwoordiging heeft de regeringspartij de meerderheid en is een kwart van de zetels voorbehouden aan het leger. Winnen Suu Kyi en de oppositie zondag inderdaad, dan zal dat weinig veranderen aan de machtsverhoudingen. Wel geeft zo'n triomf hen voor het eerst een stem in het landsbestuur.

De verkiezingen vormden het voorlopige sluitstuk van maanden van verrassende hervormingen die door de in naam civiele regering zijn doorgevoerd, zoals de vrijlating van politieke gevangenen, wapenstilstanden met groepen opstandelingen en een dramatische verlichting van de censuur. De stembusgang is een lakmoesproef voor Myanmars wil tot verandering. Verloopt alles soepel, zo lieten westerse landen doorschemeren, dan willen zij sommige sancties tegen het land opheffen.


'Aung San Suu Kyi bemachtigt parlementszetel' (Foto: Novum)

Japan moet uitgaan van veel hogere vloedgolf

Japan moet bij een grote zeebeving niet rekening houden met een tsunami van twintig, maar van 34 meter. Dat blijkt uit nieuwe schattingen van een regeringscommissie.

De gevolgen van een beving met een kracht van 9,0 in de Nankai-trog voor de Japanse oostkust zijn tot dusver onderschat, stelt de commissie op een regeringswebsite. Die zijn veel ernstiger dan in de voorspellingen uit 2003 werd geschetst.

De Japanse regering besloot het draaiboek met rampscenario's nog eens tegen het licht te houden na de verwoestende aardbeving en daaropvolgende tsunami van maart vorig jaar. Die beving, die ook een kracht van 9,0 had, richtte grote schade aan langs de oostkust, leidde tot een kernramp en kostte negentienduizend mensen het leven.


Japan moet uitgaan van veel hogere vloedgolf (Foto: Novum)

Oenema weg bij Corendon en wil naar team Timmer

Thijsje Oenema zal komend seizoen niet verder gaan bij team Corendon, dat de sponsoring overneemt van Team Op = Op Voordeelshop. De sprintster heeft aangegeven dat ze het liefst de overstap zal maken naar de ploeg van Marianne Timmer.

Die ploeg is echter nog niet verzekerd van sponsoring voor volgend seizoen. De huidige sponsor Liga heeft nog niet aangegeven of het verder zal gaan. Oenema heeft een uitstekend seizoen achter de rug met nationale titels op de 500 en 1.000 meter en een knappe bronzen medaille op de 500 meter bij het WK afstanden.

Uitslag N.E.C. Nijmegen - De Graafschap

N.E.C. Nijmegen heeft het Eredivisieduel tegen De Graafschap met 2-0 gewonnen. Schöne scoorde voor de thuisploeg de eerste goal, terwijl Zeefuik de tweede treffer aantekende. De Nijmegenaren stijgen hierdoor naar de achtste plaats op de ranglijst.

Zeefuik viert de 2-0, terwijl enkele De Graafschap-spelers geslagen zijn (Foto: Pro Shots)

N.E.C. Nijmegen

2 - 0

De Graafschap

 12' Schöne
 58' Zeefuik
   
 
 Gele kaart: Van Eijden (N.E.C. Nijmegen), Meijer, Saeijs, De Leeuw (De Graafschap)
 Rode kaart: Kaak (42) (De Graafschap)
 
Stadion: De Goffert, Nijmegen
Toeschouwers: 12.000
Arbiter: Bossen
 
Opstelling:   Opstelling:
Babos
Will (Szélesi/46)
Van Eijden
Nuytinck
Conboy
Vadócz
Schöne
Koolwijk (Loen/83)
Foor (Platje/84)
Zeefuik
George
  Terol
Nalbantoglu (Evers/35)
J.Jansen
Saeijs (Van de Pavert/61)
Fränkel
Vermouth
Meijer
El Hassnaoui
Kaak
Poepon
De Leeuw (A.Jansen/65)

Arndt wint Ronde van Vlaanderen voor vrouwen

Judith Arndt heeft voor de tweede keer de Ronde van Vlaanderen voor vrouwen op haar naam geschreven. De Duitse was in de koers over 129 kilometer de sterkste voor de Amerikaanse Kirsten Armstrong en voor de Nederlandse Kirsten Wild.

Wereldkampioene tijdrijden Arndt won eerder de koers in 2008, toen Armstrong en Wild ook al op het podium eindigden. Marianne Vos deed niet mee in Vlaanderen. De veelwinnaar moest door ziekte verstek laten gaan.

Phelps ook snel op 200 meter wisselslag

Zwemmer Michael Phelps heeft in de aanloop naar de Olympische Spelen in Londen andermaal bewezen snel te zijn. De Amerikaan zwom gisteren in Indianapolis op de 200 meter wisselslag 1.56,32 en was hiermee twee seconden sneller dan de beste wereldprestatie tot nu toe.

De Zuid-Afrikaan Darian Townsend werd met een tijd van 1.59,28 tweede, terwijl de Amerikaan Ryan Lochte met 1.59,37 de derde tijd klokte.

Phelps had vrijdag ook al indruk gemaakt op de 400 meter wisselslag. Toen zette hij met 4.12,51 de derde seizoenstijd neer. Donderdag zegevierde hij al op de 100 meter vlinderslag.

Sigthórsson toch bij wedstrijdselectie Ajax

Kolbeinn Sigthórsson zit vanmiddag toch bij de selectie van Ajax voor het duel tegen Heracles Almelo. De IJslander is de vervanger van Ismaïl Aissati, die vanwege ziekte moest afhaken.

De spits zal nog niet in de basis starten, waardoor Özbiliz zich als linksbuiten opgesteld ziet. Sigthórsson kwam op 2 oktober 2011 voor het laatst in actie bij de regerend landskampioen en was sindsdien geblesseerd.

Doden bij brand in discotheek Servië

Een brand in een discotheek in Noord-Servië heeft zaterdagnacht aan zes tieners het leven gekost. De politie zegt nog in het duister te tasten over de oorzaak van het drama.

Onder de 350 aanwezigen van discotheek Contrast brak paniek uit toen de vlammen oplaaiden, veronderstelde politieman Predrag Maric zondagochtend. ''Een van hen was nog maar een halve meter van een uitgang verwijderd. Er moet volslagen paniek hebben geheerst. Ze wilden allemaal halsoverkop naar buiten.''

De zes slachtoffers, drie meisjes en drie jongens van 17 en 18 jaar oud, zijn hoogstwaarschijnlijk gestikt. Twee bezoekers die bij de brand gewond raakten verkeren volgens artsen niet in levensgevaar.

De brand ontstond rond middernacht, tijdens een optreden, in de buurt van het podium. De vlammen grepen vervolgens razendsnel om zich heen. "De verantwoordelijkheid voor de tragedie moet worden vastgesteld", verzekerde Maric.

Het stadsbestuur van Novi Sad heeft zondag aangekondigd een dag van rouw uit te schrijven. De Servische president Boris Tadic betuigde de nabestaanden van de slachtoffers zijn medeleven.

Twisted Metal

Daar zat je dan als kleine jongen, gehuld in pyjama. Lief aan de ranja en als het even kon wat te snoepen erbij. Wat je toen deed? Auto’s overhoop raggen met dikke guns natuurlijk! De allereerste Twisted Metal dateert uit 1995 en was een genot op de PlayStation 1. Nu, zeventien jaar later, krijgt de serie een reboot, die uiteraard ook Twisted Metal heet. Heeft de fun die je vroeger met de game had de tijdspanne van zeventien jaar overleefd?

Leverkusen zet trainer Dutt op straat

Bayer Leverkusen heeft trainer Robin Dutt per direct op straat gezet. De Bundesligaclub verloor gisteren met 0-2 van sc Freiburg, waarmee de vijfde nederlaag op rij een feit was. De ploeg zakte naar de zesde plaats, met twee punten voorsprong op Hannover 96, waardoor plaatsing voor Europees voetbal in gevaar komt.

Voormalig Willem II-speler Sami Hyppiä en Sascha Lewandowski zullen voorlopig de taken van Dutt overnemen. Dutt was sinds begin dit jaar in dienst bij Leverkusen.

Grote heidebrand bij Apeldoorn

In het bos- en heidegebied ten zuidwesten van Apeldoorn woedt zondag een grote brand. De brandweer heeft onder meer zestien tankautospuiten ingezet die rijdend kunnen blussen, zegt een woordvoerder. "De rook is hier vanaf de meldkamer in Apeldoorn te zien."

De brandweer probeert zo snel mogelijk een beeld te krijgen van de omvang van de brand. "Het is een flinke brand, er staat vooral heidegebied in brand." Door de droogte van de afgelopen weken is het gebied extra brandbaar.

Vanwege de droogte is in verschillende veiligheidsregio's deze week al code geel afgegeven, wat een verhoogd risico op natuurbranden inhoudt. Woensdagavond legde een brand in een natuurgebied bij Enschede al twee hectare heide in de as.

Tafeltennissters eindigden als zesde op WK

De Nederlandse tafeltennissters hebben het WK voor landenteams op de zesde plaats afgesloten. Oranje verloor zondag in Dortmund de strijd om de vijfde stek met 3-0 van Japan. Nederland is op de zesde positie het beste niet-Aziatische land.

Bondscoach Chen Zhibin gunde de toppers Li Jiao en Li Jie rust, waardoor er een plek vrijkwam voor de 18-jarige Britt Eerland. De Europees jeugdkampioen van 2010 ging met 1-3 onderuit tegen Kasumi Ishakawa, de nummer zes van de wereld. Linda Creemers verloor met dezelfde cijfers van de mondiale nummer elf Ai Fukuhara, terwijl Elena Timina kansloos verloor van Sayaka Hirano: 0-3.

Mobiele versie van Super Meat Boy op komst

Team Meat heeft bekend gemaakt dat er een nieuwe Super Meat Boy-game aankomt, Super Meat Boy: The Game zal uitkomen voor iOS. Tevens heeft Team Meat aangegeven dat de game niet exclusief voor Apple-apparaten beschikbaar zal zijn.

Super Meat Boy: The Game heeft een complete make-over gekregen en is stap voor stap opnieuw opgebouwd om de game geschikt te maken voor touchscreen apparaten. Daarnaast voelt de game niet aan als een port waarin Team Meat heeft bevestigd dat het hier om een nieuw avontuur gaat.

“There are aspects of Super Meat Boy in there, obviously, but this is a brand new game with new art, new sound, everything”, aldus Team Meat. In januari heeft Team Meat bekend gemaakt dat Super Meat Boy de 1 miljoen verkochte exemplaren heeft gepasseerd. Over een releasedatum is nog niets bekend.

SMB


[NBA] Sensatie Lin moet operatie ondergaan

New York Knicks kan waarschijnlijk dit seizoen geen beroep meer doen op Jeremy Lin. De revelatie van de NBA moet aan zijn knie geopereerd worden vanwege een scheurtje in de meniscus. Naar verwachting is de 23-jarige Amerikaan zes weken uitgeschakeld. Omdat het reguliere NBA-seizoen eindigt op 26 april lijkt het uitgesloten dat Lin nog in actie komt, ongeacht of de Knicks de playoffs halen.

Lin groeide de afgelopen maanden van een volslagen onbekende uit tot een NBA-ster. Hij heeft een gemiddelde van 14,1 punten en 6,1 assist, maar belangrijker was dat hij de Knicks in moeilijke tijden bij de hand nam. Lins blessure komt de club slecht uit. Eerder deze week haakte Amare Stoudemire met een rugblessure al af voor de komende weken.

"Ik kan bijna niets doen", reageerde Lin op zijn blessure. "Ik kan momenteel niet springen, dus het is vrij duidelijk dat ik het team niet kan helpen." De zoon van Taiwanese ouders zag zijn ploeg vanaf de zijlijn met 91 - 75 winnen van Cleveland Cavaliers, dat al voor de zevende keer op rij onderuit ging.


Operatie zet streep door seizoen NBA-ster Lin (Foto: Novum)

BMX-crossers voldoen aan kwalificatie-eisen Spelen

De Nederlandse BMX-crossers Twan van Gendt en Raymon van der Biezen hebben gisteren voldaan aan de normen om zich te plaatsen voor de Olympische Spelen in Londen. Het duo kwam in actie tijdens de Supercross Series in het Amerikaanse Chula Vista.

Van de Nederlanders was Van Gendt de beste met een zesde plaats in de finale. Van der Biezen strandde in de halve eindstrijd, maar voldeed wel aan de olympische limieten en verzilverde zo zijn nominatie. Jelle van Gorkum had dat al eerder gedaan, maar hij kon door een val in Chula Vista geen rol van betekenis spelen. Hij brak namelijk enkele ribben en liep een hersenschudding op.

Het is overigens nog niet bekend of dit trio ook daadwerkelijk voor Nederland naar de Spelen in Londen mag. Dit is namelijk aan bondscoach Bas de Bever die de BMX'ers aan moet wijzen.

In Chula Vista kwamen ook de vrouwen in actie. Laura Smulders was de meest succesvolle landgenote met een zevende plaats in haar halve finale en een dertiende plaats algemeen.

FOK!-weekoverzicht week 13

Welkom bij het FOK!-weekoverzicht waarin we wekelijks een overzicht geven van de meest ontroerende, schokkende, humoristische of opmerkelijkste nieuwtjes van die afgelopen week. Heb je suggesties aarzel dan niet om ze te delen met de redactie!

zondagEen vliegende start van de week viel in het water in Zwolle. Iets verder van huis, in Hawaii, viel een satelliet in de zee. In tegenstelling tot Zwolle en Hawaii, kende Alkmaar bijna een explosief begin van de week. In IJmuiden was het dan wel bingo met een gasexplosie. In Hendrik Ido Ambacht heerste een doodse stilte deze zondag

MaandagEen man uit Montfoort sloeg de hand aan zichzelf en kreeg hiervoor een boete. De man uit Oostenrijk die ook de hand aan zichzelf sloeg, legde zichzelf een wat zwaardere straf op: hij is verminkt voor het leven. Op de A1 bracht een stier wat leven in de brouwerij. Als lid van de nieuwsbrief van de IT-professionals inwork loop je het risico dat je e-mailadres binnenkocht verkocht wordt. Last but not least werd maandag bekend dat de overvallers op een Brink's geldtransport circa twaalf miljoen euro buitgemaakt hebben. 

dinsdag

Op dinsdag was flink veel politiek nieuws. Zo wil D66 af van het gratis trouwen en mag er van de VVD niet aan de hypotheekrenteaftrek worden gesleuteld. Ook werd een opstandige burgemeester op het matje geroepen door Gerd Leers. Een ander dieptepunt van de dag was dat de benzineprijzen weer een recordprijs bereikten. Last but not least zou Keith Bakker geen verkrachter zijn volgens zijn advocaat. 

woensdagVeel mensen zweren bij Starbucks koffie. Wellicht komt de bijzondere smaak door insecten in de koffie. Verder mag er niet meer gerookt worden in het duingebied bij Bergen. Steven de Jong moet stoppen met filmen omdat hij plagiaat gepleegd zou hebben en stelend burgerpersoneel van defensie wordt niet vervolgd. Wie wel veroordeeld werd, voor de zoveelste keer, is pedojaagster Yvonne van Hertum

donderdagBeter laat dan nooit, moet het Rode Kruis gedacht hebben toen ze erkende fouten te hebben gemaakt in de Tweede Wereldoorlog. Een meisje van 13 jaar zou zelfmoord gepleegd hebben omdat ze op een 'bangalijst' zou staan. In Vught werd een gevangene overgeplaatst maar dit liep helaas fataal af aangezien de man kort hierop overleed. In Hongarije raakte de president zijn titel kwijt toen die werd ingetrokken door de universiteit.  

vrijdagVandaag weet Mark Rutte zich aardig te weren. Zo geeft hij aan geen toneelstukje op te voeren. Hij mag wel lachen tijdens een reclamespotje. Waar Rutte in beeld was, verdween de laatste editie van het gratis dagblad De Pers als sneeuw voor de zon. Het verhaal van het meisje dat zelfmoord gepleegd zou hebben omdat ze op een bangalijst zou staan, zou pure bullshit zijn, en de hypotheekrenteaftrek werd 'bizar, krankzinnig en gevaarlijk' gevonden. Tot slot bleek de Joint Strike Fighter wéér 10 procent duurder uit te vallen. 

zaterdagVandaag werd het een bolletjesslikker te heet onder zijn voeten. Jammer genoeg zorgde hij met zijn voortijdige lozing voor een verstopping. Wat ook verstopt was, maar nu boven water is gekomen en geveild werd, is de laatste menukaart van de Titanic. Verschillende gebouwen verstopten zich expres tijdens Earth Hour. Verder zijn er inmiddels ongeveer 7 miljoen aangiftes gedaan bij de belastingdienst. We sluiten de week af met Kim Feenstra; die heeft laten weten moeite te hebben met seksscènes. 

Rest de redactie u nog een prettige zondag te wensen en te waarschuwen dat het vandaag één april is. Wees dus bedacht op grappen en grollen! 

Kuipers fluit Barcelona - Milan

Björn Kuipers zal komende dinsdag de wedstrijd tussen FC Barcelona en AC Milan fluiten. De clubs hielden elkaar tijdens het duel in Milan in evenwicht. De Nederlander zal worden geassisteerd door zijn vaste assistenten Sander van Roekel en Erwin Zeinstra.

Het arbitrale trio zal worden geassisteerd door een vijfde en zesde man dat zullen Pol van Boekel en Richard Liesveld zijn. Het complete team is door de UEFA ook geselecteerd voor het EK komende zomer in Polen en Oekraïne.

Linda verplettert Paul de Leeuw

Het tweede seizoen van de zaterdagavondshow Pau!l is van start gegaan met 920.000 belangstellenden, ruim 130.000 minder dan het gemiddeld aantal kijkers van het eerste seizoen van VARA-programma van Paul de Leeuw. Dit blijkt uit cijfers van Stichting KijkOnderzoek (SKO).

Linda de Mol wist hiermee De Leeuw te verpletteren, want zij kon met haar RTL 4-show Ik Hou Van Holland rekenen op maar liefst 2,7 miljoen mensen. Ook de humoristisch bedoelde serie Iedereen Is Gek Op Jack van De Mol haalde met 1,5 miljoen geïnteresseerden veel bekijks.

Studio Sport Eredivisie (1,9 miljoen), het NOS Journaal (1,6 miljoen) en het satirische programma Dit Was Het Nieuws (1,5 miljoen) wisten tot slot ook veel kijkers naar zich toe te trekken.

Linda verplettert Paul de Leeuw (Foto: Novum)

Ondanks lenteweer vorst en sneeuw op komst

Het klinkt als een 1 april-grap, na het mooie weer van de afgelopen week. Maar toch dreigt er de komende dagen weer vorst en natte sneeuw. Dat melden de meteorologen van weeronline.nl en het KNMI zondag.

In de nacht van zaterdag op zondag werd in veel delen van het land al temperaturen tot 10 graden onder nul gemeten. In de omgeving van Rotterdam, Apeldoorn, Haarlem en Groningen moesten veel mensen hun autoruit al krabben.

De kans is groot dat het vanaf dinsdagavond in het hele land veel kouder wordt en zelfs gaat sneeuwen.

Meesten hadden kabinet liever zien vallen

Een krappe meerderheid van 51 procent van de Nederlanders had het een goede zaak gevonden als de PVV de steun aan de regering deze week had beëindigd. Dat blijkt zondag uit een peiling van Maurice de Hond.

Woensdag werden de onderhandelingen tussen VVD, CDA en gedoogpartner PVV stilgelegd. De onderhandelaars gingen volgens de Rijksvoorlichtingsdienst door een 'moeilijke fase'. Een dag later maakten de partijen bekend dat er genoeg vertrouwen was om door te praten.

Een kleine meerderheid had dus liever gezien dat de PVV de onderhandelingen had beëindigd en de steun aan de regering had ingetrokken. Een net zo grote meerderheid vindt het noodzakelijk dat het begrotingstekort daalt tot onder de drie procent.

Als per mogelijke bezuiniging wordt gevraagd of die door mag gaan, is de grootste weerstand te vinden tegen het korten van het onderwijs met een miljard. Ruim driekwart is daar absoluut tegen. Zeven op de tien ondervraagden is tegen het verhogen van het eigen risico in de gezondheidszorg en ruim zestig procent is tegen een hogere accijns op benzine.

Van de gepeilden is bijna een kwart (23 procent) tegen een bezuiniging van een miljard euro op ontwikkelingshulp. Vrijdag schreven de Volkskrant en De Telegraaf dat de partijen daar overeenstemming over hebben bereikt. Dat leidt volgens RTL Nieuws tot verzet in de CDA-fractie. De 96-jarige oud-premier Piet de Jong dreigde die avond in Nieuwsuur het CDA te verlaten als die bezuiniging werkelijk door zou gaan.

De bezuiniging die op de minste weerstand kan rekenen, maar minder zoden aan de dijk zet, is het verlagen van salarissen voor politici. Hier is slechts negen procent tegen. Daarna volgen bezuinigen op de publieke omroep en het niet aanschaffen van de Joint Strike Fighter, waar twaalf procent tegen is.

In de zetelpeiling is deze week niets veranderd.

In Time

Justin Timberlake de zanger heeft even plaatsgemaakt voor Justin Timberlake de acteur. De ex-boybandlid speelde onlangs een hoofdrol in Friends with BenefitsBad Teacher en In Time. Alledrie de films werden een groot succes aan de bioscoopkassa's en verdienden de kosten meer dan terug. Laatstgenoemde film is onlangs op dvd en blu-ray verschenen. In In Time is de wereld een wereld waarin 'tijd is geld' wel heel letterlijk wordt genomen.

[Primera División] Real behoudt voorsprong op Barça

Real Madrid houdt in de Primera División de voorsprong van zes punten op naaste belager FC Barcelona intact. De koploper won de op papier lastige uitwedstrijd tegen Osasuna met 5-1. Barcelona hoefde zich niet maximaal in te spannen om Athletic Bilbao met 2-0 te verslaan. Na dit weekend zijn er nog acht speelronden in Spanje.

Cristiano Ronaldo en Gonzalo Higuaín namen in Pamplona elk twee doelpunten voor hun rekening. De eerste en de mooiste goal van de avond kwam op naam van de Fransman Karim Benzema. Nino maakte bij een 0-3 achterstand het enige doelpunt van de thuisploeg.

Barcelona had veertig minuten nodig om op voorsprong te komen tegen Bilbao, dat slechts twee dagen heeft kunnen herstellen van de Europa Leaguewedstrijd tegen Schalke 04. Andres Iniesta scoorde op aangeven van Lionel Messi. De Argentijn maakte er in de 58e minuut uit een omstreden penalty zelf 2-0 van.

Reddit heeft nu ook een timeline

Het populaire messageboard Reddit heeft nu net haar nieuwe timeline functie online gezet.

Klik op het jaar 2000 en bekijk berichten die 12 jaar terug gepost zijn:
http://www.reddit.com/t/2000s/

Je kan zelfs teruggaan naar de prehistorische tijden, toen de dino's er nog waren:
http://www.reddit.com/t/cretaceous/

Meer zien? Ga naar http://www.reddit.com en bekijk rechts de timeline.

[NBA] Spurs en Clippers zetten reeks voort

San Antonio Spurs blijft in de Amerikaanse basketbalcompetitie NBA uitstekend op dreef. De nummer twee van de Western Conference boekte tegen Indiana Pacers zijn zevende overwinning op rij. Tim Duncan had met 23 punten en elf rebounds een belangrijk aandeel in de 112-103 thuiszege. Paul George en Danny Granger kwamen namens de Pacers tot 18 punten.

De Spurs hebben nu 36 overwinningen geboekt in vijftig duels. Concurrent en koploper Oklahoma City Thunder pakte drie zeges meer. De Pacers zijn de nummer vier van het oosten.

Los Angeles Clippers is ook aan een sterke serie bezig. De ploeg zette voor het eerst sinds zes jaar een reeks van vijf winstpartijen op rij neer. Utah Jazz werd met 105-96 verslagen. Clippers- point guard Chris Paul kwam net als Al Jefferson van Utah tot 26 punten. De Clippers staan nu vierde in de Western Conference, net achter rivaal Lakers. Utah voert het rechterrijtje aan.

Overige uitslagen
Los Angeles Lakers - New Orleans Hornets 88-85
New York Knicks - Cleveland Cavaliers 91-75
Philadelphia 76ers - Atlanta Hawks 95-90
Detroit Pistons - Charlotte Bobcats 110-107
Milwaukee Bucks - Memphis Grizzlies 95-99
Sacrament Kings - New Jersey Nets 99-111

Moslimbroeder stapt op om presidentskandidatuur

Een voormalig kopstuk van de Egyptische Moslimbroederschap heeft zijn lidmaatschap opgezegd uit protest tegen het besluit van zijn partij toch deel te nemen aan de aanstaande presidentsverkiezingen. Volgens Kamal el-Helbawi, die de islamistische partij tot 1997 in het Westen vertegenwoordigde, gedragen zijn partijgenoten zich precies zoals het regime van de verdreven president Hosni Mubarak.

''Ik blijf wegens al hun leugens geen dag langer in deze partij'', kondigde El-Helbawi op de Egyptische televisiezender Dream 2 TV aan. Hij reageerde in de uitzending van zaterdagavond op het bericht dat Khayrat el-Shater namens de Moslimbroeders zal meedingen naar het Egyptische presidentschap.

Tot dusver hield de Moslimbroederschap vol zich niet in de presidentsverkiezingen te willen mengen. De partijtop vreesde dat vooruitstrevende Egyptenaren, het machtige leger en het Westen een Moslimbroeder als president niet zouden accepteren. De onder Mubarak decennialang verboden partij maakt ook al de dienst uit in het parlement en de commissie die werkt aan een nieuwe grondwet.

Khayrat el-Shater, een multimiljonair, is met de steun van de wijdvertakte en goedgeorganiseerde Moslimbroederschap onmiddellijk de favoriet voor de verkiezingen van 23 en 24 mei. De zestiger, die zijn partij lang achter de schermen diende, neemt het op tegen veel bekendere Egyptenaren als de voormalige chef van de Arabische Liga Amr Moussa.

Oosthuizen koploper Houston Open

Louis Oosthuizen begint als leider aan de slotronde van het Houston Open. Na een ronde van 66 staat de Zuid-Afrikaan op een score van -17. De Amerikaan Hunter Mahan volgt op twee slagen achterstand.

In de tweede ronde had Oosthuizen ook al 66 slagen nodig. De winnaar van het Brits Open in 2010 opende het toernooi met een ronde van 67. Mahan deed het in de derde ronde zelfs beter met een score van 65. De Amerikaan, prof sinds 2003, maakte op de back nine indruk met vier birdies.

Ernie Els dreigt voor het eerst sinds 1993 de Masters in Augusta te missen. De drievoudig Major-winnaar uit Zuid-Afrika moet het Houston Open winnen om zich te kwalificeren. Els staat voorlopig op -8.

SoulCalibur V's verhaallijn ingekort voor release

SoulCalibur V story mode zou oorspronkelijk vier keer langer duren dan dat het nu is. Helaas is door tijd- en personeelgebrek bij Namco Bandai dit niet in de retail versie terecht gekomen en hebben daarom de focus gelegd op het verhaal van Patrokolos en haar zus Pyrrha in. Dit blijkt uit een interview van Daishi Odashima door Train2Game.

“Our first plan on the storyboard was that we had every characters story, and actually we do have it in the studio, but time-wise, man power-wise we weren’t able to do it and only one fourth of what we planned to do is in the game”, verteld  Daishi Odashima. “Actually, some of the voice-overs are already taken but haven’t been used, so we want to make use of it somehow, but we don’t know how that’s going to be.”

Of er binnenkort een uitbreiding komt voor het verhaal in een vorm van DLC is nog niet bekend.

Laagste filezwaarte sinds 2006

De filezwaarte, de lengte maal de duur van de file, zat het afgelopen kwartaal op het laagste niveau sinds 2006. Dat komt door het gunstige weer, de economische crisis en de aanpak van knelpunten, meldt de ANWB zondag. Vooral de avondspitsen waren minder druk.

Een berucht knelpunt lag op de A4 van Amsterdam naar Den Haag. Tussen Roelofarendsveen en Hoogmade liep het verkeer vaak vast, maar door de opening van een nieuwe brug begin maart is er geen sprake meer van een knelpunt. Mede hierdoor viel de filezwaarte in maart dertig procent lager uit dan in de voorgaande zes jaren.

Het verkeer in tegenovergestelde richting stond echter nog wel vaak vast tussen Leidschendam en Zoeterwoude. Dat verkeer moet volgens de ANWB ook beter gaan doorstromen omdat er sinds zondag een rijstrook bij is gekomen, waardoor er drie versmalde rijstroken zijn.

Het afgelopen kwartaal was de filezwaarte lager dan die in alle eerste kwartalen sinds 2006. In januari lag de filezwaarte al 35 procent lager ten opzichte van het gemiddelde in eerdere jaren.

In februari werd het verkeer meerdere keren gehinderd door gladheid, maar toch viel de filezwaarte veertien procent lager uit.

Cocu: "Waren niet zorgvuldig genoeg"

Het PSV van trainer Philip Cocu won zaterdagavond met 2-0 van laagvlieger VVV-Venlo. De oefenmeester was aardig tevreden. Wel vond de interim-coach dat zijn ploeg niet zoveel liet zien. "Er had meer in gezeten, zeker in de laatste fase. We zijn niet zorgvuldig genoeg omgesprongen met de kansen", vertelt de keuzeheer na afloop van het duel tijdens de persconferentie.

Vlak voor tijd maakte jongeling Memphis Depay pas de bevrijdende 2-0. "Als die 2-0 wat sneller had gevallen, had het verschil wel wat groter kunnen worden. VVV bleef ook heel defensief spelen. Eigenlijk ben ik wel redelijk tevreden over deze wedstrijd." Cocu vond dat zijn eigen ploeg tactisch goed stond. "Defensief stond het goed, we hebben nauwelijks een kans weggegeven."

Goud Chan en Kostner op WK kunstrijden

Patrick Chan en Caroline Kostner zijn in Nice wereldkampioen kunstrijden geworden. De 21-jarige Canadees liet met een score van 266,11 punten de Japanners Daisuke Takahashi en Yazuru Hanyu achter zich. De Italiaanse Kostner (189,94) troefde de Russische Alena Leonova en Akiko Suzuki uit Japan af.

Voor Chan was het zijn tweede wereldtitel op rij. Hij ging bij de korte kür al aan de leiding en kreeg ook bij de vrije kür de hoogste score. Bij de vrouwen gaf Leonova haar leidende positie door een klein foutje bij de landing in de lange kür uit handen. Regerend Europees kampioene Kostner ging met de overwinning aan de haal.

Gomes: "Als PSV wil dan kom ik terug"

Heurelho Gomes wil terugkeren bij PSV. Dat heeft de Braziliaanse doelman zaterdag gezegd na zijn emotionele optreden in het Philips Stadion.

De oud-doelman van de Eindhovenaren maakte nog tijdens de wedstrijd een ereronde nadat hij door het publiek werd toegezongen. "Als het aan mij ligt keer ik morgen terug bij PSV," aldus Gomes. "Maar het is niet aan mij. Het ligt aan wat PSV en Tottenham Hotspur willen en van de overige interesse. Ik heb nog een contract voor twee seizoenen bij Tottenham. Maar ik kost niet veel hoor," zo vertelde de Braziliaan met een knipoog aan de aanwezige pers.

'Kans op staatsgreep Haïti steeds groter'

In Haïti groeit de kans op een staatsgreep door oud-militairen. Daarvoor waarschuwde oud-rebellenleider Guy Philippe, die in 2004 zelf de zittende president verdreef.

Het door militaire staatsgrepen geplaagde Haïti besloot in 1995 om het leger te vervangen door een civiele politiemacht. Duizenden militairen kwamen daardoor op straat te staan.

Veel oud-militairen hebben hun intrek genomen in leegstaande legerkampen en weigeren te vertrekken. Ze hebben inmiddels versterking gekregen van duizenden jonge en gewapende vrijwilligers, die het leger in ere hersteld willen zien worden.

"Straks tellen deze groepen 30.000 leden en kan iedere generaal die zich als hun leider opwerpt de macht grijpen", waarschuwde oud-couppleger Philippe in een radio-interview. "Ze hebben al wapens en training. Als ze een los leger vormen, worden ze oncontroleerbaar", aldus Philippe.

Ook de regering is er niet gerust op. Een overheidscommissie adviseerde president Michel Martelly zaterdag om tijdelijk legerleiders aan te stellen, die de oud-militairen en vrijwilligers in het gareel moeten krijgen.

Ten Rouwelaar: "Kansloze avond"

Jelle ten Rouwelaar was realistisch na het laatste fluitsignaal in de jarige Rotterdamse Kuip. De doelman van NAC Breda moest drie maal een bal uit het net halen en sprak daarom ook over een dikverdiende overwinning voor de Rotterdamse formatie.

"In de eerste helft na tien minuten ging het nog wel redelijk, waren we zelf nog gevaarlijk. We hebben de goals makkelijk weggegeven en we hebben zelf vrij weinig gecreëerd. Feyenoord zakte wat in en men gaf ons nog wat ruimte, maar we wisten niet hoe we daar mee om moesten gaan. We hebben één keer op het doel geschoten en verder was het een kansloze avond," aldus de goalie voor de camera's van Eredivisie Live.

De Bredanaars spelen dit seizoen zeer wisselvallig. Het verschil tussen thuis en uitwedstrijden is groot. "Daarom staan we ook vijftiende. Als je de ene week goed speelt en de andere week weer zo, dan ga je nooit klimmen."

Strootman: "Niet om aan te zien"

Gisterenavond won PSV met 2-0 van de Limburgse buurman VVV-Venlo. Ondanks dat PSV deze overwinning boekte was middenvelder Kevin Strootman niet tevreden met het vertoonde spel van zijn ploeg.

"Het spel was niet om aan te zien, dat merkten we in het veld ook al. Dit hadden we niet verwacht, normaal winnen we zulke thuiswedstridjen heel eenvoudig. Maar zij hielden de ruimtes klein en zelf waren we heel slordig in balbezit," aldus Strootman tegenover de camera's van de NOS. "De punten zijn binnen en we moeten snel door naar de volgende wedstrijd."

PSV staat na deze zege nog altijd op de vierde op de ranglijst van de Eredivisie. De club uit Eindhoven heeft een achterstand van slechts vier punten op koploper AZ. De Alkmaarders zullen later deze speelronde uitkomen in Arnhem tegen Vitesse.

Chinese productie op hoogste niveau in 1 jaar

De industriële productie in China is in maart gestegen tot het hoogste niveau in een jaar.

De inkoopmanagersindex steeg vorige maand van 51 in februari tot 53,1. Dat was te danken aan de groei van de orders, lieten de autoriteiten in Peking zondag weten. Het was de vierde achtereenvolgende maand dat de index is gestegen.

Een stand van 50 of meer duidt op groei, daaronder op krimp. Ondanks de groei zijn analisten behoedzaam. Zij wijzen erop dat het groeitempo van 's werelds een na grootste economie nog steeds afneemt.

Ruim 6500 Brabanders hele dag zonder water

Door een lekke hoofdleiding zitten de Noord-Brabantse plaatsen Overloon, Vierlingsbeek en Holthees zondag zonder water. Drinkwaterbedrijf Brabant Water verwacht dat de storing pas rond 18.00 uur is verholpen.

De drie dorpen bij de grens van Brabant en Limburg hebben samen ruim 6500 inwoners. Monteurs zijn volgens het bedrijf druk bezig om de storing zo snel mogelijk te verhelpen.

XBLA-releasedatum Skullgirls bekendgemaakt

Reverge Labs heeft bekendgemaakt dat hun 2D-fighter Skullgirls door de ballotagecommissie bij Microsoft is gekomen en dat het spel op 11 april beschikbaar zal komen via Xbox Live Arcade. Skullgirls zal 1.200 Microsoft Points gaan kosten.

Het is nog niet bekend wanneer Skullgirls beschikbaar zal zijn via PlayStation Network, maar waarschijnlijk zal dit 10 april worden. De prijs voor PSN is wel al bekend en wordt 14,99 dollar.

Is raar ook waar op 1 april?

Het is zondag oppassen voor lolbroeken. Het is 1 april: de dag waarop grappenmakers proberen mensen in het ootje te nemen.

Ook media zijn in aanloop naar 1 april extra wantrouwig als zich vreemde nieuwtjes aandienen. Zoals toen de Vrije Universiteit in Amsterdam liet weten dat bepaalde vleesetende planten minder vlees zijn gaan eten. Zondag voeren onderzoekers de planten vleesvervangers in de hortus. Schoonmaakbedrijf Asito liet weten dat het zondag ruimtestation ISS schoonmaakt. De astronauten zouden niet aan schoonmaken toekomen.

Verzekeraar De Nederlanden van Nu geeft dunne automobilisten vanaf zondag korting op hun verzekering. Onderzoek zou hebben aangetoond dat zware mensen meer schade veroorzaken. De gemeente Noordwijk liet weten dat ze de Pier van Scheveningen naar de badplaats wil verplaatsen. Maandag zou Noordwijk een toelichting geven op de plannen. Eigenaar Van der Valk bood de Pier onlangs te koop aan.

De herkomst van de 1 apriltraditie is niet duidelijk. De inname van Den Briel op de Spanjaarden door de watergeuzen in 1572 wordt in Nederland vaak als de oorsprong gezien. Toch wordt 1 april ook in andere landen 'gevierd', zoals in Frankrijk (Poisson d'Avril), Engelstalige landen (April Fool's Day) en Rusland (Dyen' Doeraka, wat zoveel betekent als de dag van de dommerik).

Let aangehouden na vondst lijk in Vlaardingen

De politie heeft zondagochtend een Let aangehouden nadat in Vlaardingen op straat een dode man met meerdere verwondingen was gevonden. De Let was eerder in de nacht samen met het slachtoffer gezien, meldt de politie.

Een vrachtwagenchauffeur die op het industrieterrein bij de Koningin Wilhelminahaven in zijn cabine had geslapen zag rond 03.45 uur iemand op straat liggen. Hij waarschuwde de hulpdiensten, maar die konden het slachtoffer niet meer redden.

Verschillende chauffeurs die ook in de buurt hadden overnacht vertelden de politie dat ze het slachtoffer eerder in het gezelschap hadden gezien van een Let. De verdachte verbleef op een schip in de haven en is aangehouden. Hij wordt verhoord.

Kappelhof: "Dost een lange en fysieke spits"

Johan Kappelhof baalt van het verlies van FC Groningen tegen sc Heerenveen. De verdediger zag veel strijdlust bij zijn ploeg en is trots. Kappelhof was de bewaker van goalgetter Bas Dost, die twee keer scoorde. "Natuurlijk baal ik ontzettend van die tegengoals. Dost is een lange en fysiek zeer sterke spits", zegt de voormalig Ajacied na afloop op de clubsite van de Groningers.

"Daarom is het jammer dat we de lengte van Virgil van Dijk misten. We hebben alles gegeven, veel energie in de wedstrijd gestopt en kunnen met de borst vooruit van het veld", aldus de verdediger. Kappelhof vindt dat de 1-2 vlak voor rust het breekpunt van de wedstrijd was. ''We kwamen met een goede gelijkmaker terug in de wedstrijd, maar kregen al snel die 1-2 tegen."

"Jammer genoeg konden we de gelijke stand niet volhouden tot aan de rust. Dan heb je tijd om het één en ander door te spreken. In de tweede helft ging het wel beter, we hadden meer controle en kregen kansen op de gelijkmaker. De 2-2 kwam helaas niet en uiteindelijk maakten ze 1-3. Dat hoort erbij. Als je op zoek gaat naar de gelijkmaker neem je risico’s en dan weet je dat de bal aan de andere kant kan vallen."

Watersnood teistert Fiji

De eilandenstaat Fiji is getroffen door een serie zware overstromingen. Bijna 7000 mensen zijn geëvacueerd, meldden Nieuw-Zeelandse media zondag.

Door de watersnood zijn voor zover bekend twee mensen om het leven gekomen. Reddingswerkers hebben de grootste moeite om mensen te bereiken die zijn gestrand op de meest afgelegen plekken in het land, dat ten noorden van Nieuw-Zeeland ligt.

De ruim 900.000 bewoners van het eilandenrijk wonen verspreid over meer dan honderd eilanden. Het stijgende water maakt reizen via de weg vaak onmogelijk en ook het vliegverkeer worstelt met de extreme weersomstandigheden.

De autoriteiten roepen alle eilandbewoners met een boot op om de reddingswerkers te hulp te komen, omdat er een groot tekort is aan vaartuigen. Diverse steden zijn door de overstromingen en zware regenval volledig onder water gelopen.

Volgens het hoofd van de rampenbestrijdingsdienst Dismac is een 'enorm' aantal mensen gestrand op daken. "We roepen mensen met boten op om ze beschikbaar te stellen. Het kleine aantal dat we hebben is niet genoeg", stelde Dismac-baas Pajiliai Dobui.

Dode gevonden op industrieterrein Vlaardingen

Een nog onbekende man is zondagochtend vroeg om het leven gekomen op een industrieterrein in Vlaardingen. De politie gaat uit van een misdrijf.

Een vrachtwagenchauffeur die op het terrein overnachtte vond het lichaam, aldus een politiewoordvoerster. Het slachtoffer had meerdere verwondingen.

Diverse vrachtwagenchauffeurs die de nacht doorbrachten op het terrein worden als getuigen gehoord. Mogelijk hebben ze iets gezien of gehoord.

Over de identiteit van het slachtoffer of de precieze doodsoorzaak is nog niets bekendgemaakt.

Dode gevonden op industrieterrein Vlaardingen
Dode gevonden op industrieterrein Vlaardingen (Foto: ANP)

Huistra treurt, Dost blij met overwinning

FC Groningen verloor zaterdagavond in eigen huis van sc Heerenveen. Trainer Pieter Huistra vond dat zijn ploeg recht had op meer. "Er ontbrak een beetje geluk", vertelt Huistra in gesprek met Voetbal International. "Heerenveen is redelijk goed in de counter. In de tweede helft verdienden we de 2-2, maar is het miraculeus dat de bal er niet in ging."

Groningen staat nu op de achtste plaats, met zes punten achter op nummer zeven Vitesse. De ploeg houdt vertrouwen in het behalen van de play-offs. "Het is niet lastig om hoop te blijven houden op deelname aan de play-offs."

Bas Dost scoorde tweemaal en heeft er nu 25 gemaakt dit seizoen. "Ik heb geen idee hoeveel er nog gaan volgen, maar dit is lekker. We moeten alleen wat dominanter voetballen. We gaan veel te laat op zoek naar de 1-3. Maar we blijven winnen en staan er nog steeds bij."

The Rum Diary

"Lief dagboek, vandaag ben ik op het strand geweest en heb daar lekker gezwommen. Strakjes naar de club en dan lekker slapen. Tot morgen." Een doorsnee dagboek van iemand die lekker op vakantie is. Paul Kemp (Johnny Depp) schrijft ook een dagboek, alleen leest die iets anders. In The Rum Diary schrijft hij over zijn avonturen in Puerto Rico en die zijn niet te versmaden.

McClaren: "De focus was eindelijk weer terug"

FC Twente won zaterdagavond in een matig duel van Roda JC (2-0). Trainer Steve McClaren was desondanks toch erg tevreden over zijn ploeg. De Tukkers kenden een moeilijke periode. "Natuurlijk hebben we een moeilijke fase achter de rug", vertelt de Engelsman na afloop tijdens de persconferentie. "Maar we hebben talent genoeg om uit de neerwaartse spiraal te komen. Dat is vanavond gebleken."


De oefenmeester was blij dat zijn ploeg weer geconcentreerd speelde. "De focus was terug. We hebben prima verdedigd. Vervolgens hebben we geprobeerd druk te zetten en dat is Roda te veel geworden. Daardoor vielen de doelpunten in de loop van de tweede helft. Ik denk dat ze verdiend waren." 

Door de overwinning voert Twente de druk op koploper AZ en nummer twee Ajax maximaal op. De Twentenaren hebben nu evenveel punten als de Amsterdammers, die het zondag nog opnemen tegen Heracles Almelo. Koploper AZ heeft twee punten meer en komt eveneens nog in actie.

'Mass Effect 3 kreeg per ongeluk Kinect-controls'

Mass Effect 3 zou oorspronkelijk geen Kinect-controls krijgen, vertelde Bioware's Casey Hudson gister. Een developer besloot echter te experimenteren met de Kinect en toen kwam Bioware erachter dat het implementeren hiervan een peuleschil was. In Mass Effect 3 kun je teamgenoten aansturen door tegen ze te praten.

“We didn’t set out to make Mass Effect 3 a voice-controlled title. But a programmer was working in the studio, had the Kinect hardware, and was just experimenting with it. He realized that with the software that comes with Kinect, it was very easy to connect something that you can do in the game with something you’ve said, almost as easy as that. No research required – it was all there, done for us. We started thinking about what we could actually achieve with that. So many things came to mind – you could tell a squad member to attack your target, you could tell a squad member to switch weapons. While you’re busy with the controller, you can tell him to do something that you’re not physically able to do, because your thumbs aren’t free.

It feels like the future of interactive storytelling. You’re just talking to a character, and you’re going deeper into their conversation, asking them questions and telling them things and after it’s over you pick up the controller, and it’s a cold piece of plastic, and you think ‘this is the old way, and what I was doing was the future’.”

Teleurgestelde Lokhoff: "Er zat meer in"

VVV-Venlo verloor zaterdag met 2-0 op bezoek bij PSV. Trainer Ton Lokhoff had verwacht dat zijn ploeg de Eindhovenaren meer pijn zou kunnen doen. "Er had meer ingezeten", vond de oefenmeester na afloop van het duel. PSV kwam via Tim Matavz op een 1-0 voorsprong en kon de score niet verder uitbouwen. Daardoor kwamen er kansen voor de ploeg van Lokhoff. "Zeker naarmate de wedstrijd vorderde en het maar 1-0 bleef."


De bezoekers probeerden vanuit een defensieve tactiek de aanval van PSV te ontregelen, maar slaagden hier amper in. "We kregen wel wat kansjes, maar we zijn wel eens effectiever geweest dan vandaag. Zeker tegen PSV, als je niet veel mogelijkheden krijgt, is dat wel bepalend." Door het verlies staat VVV nog steeds op de zestiende plaats, met 25 punten. De Venloenaren konden eventueel dichterbij nummer vijftien ADO Den Haag komen. Nummer zeventien Excelsior behaalde tot op heden zeventien punten.

Jans: "We doen nog mee om de landstitel"

sc Heerenveen won zaterdagavond met 1-3 op bezoek bij FC Groningen. Door de overwinning maken de Friezen nog alle kans op het kampioenschap.Trainer Ron Jans merkte afgelopen week dat - na twee nederlagen tegen PSV - het vertrouwen bij velen voor een eventuele titel weg was. Na de knappe 1-3 overwinning op streekgenoot FC Groningen heeft zijn ploeg nog alle kans en dat vindt hij zelf ook.


"We verloren terecht in de beker en competitie van PSV", vertelde de keuzeheer na afloop van het duel in Groningen tijdens de persconferentie. "Maar het ging me te ver dat iedereen ons al afschreef. We doen nog mee." 

"We hebben terecht van FC Groningen gewonnen, al voetbalden we in de tweede helft wat minder. Maar we hebben nu tien dagen om ons helemaal te focussen op de thuiswedstrijd tegen Ajax. Dan moet het gebeuren. Dat wordt genieten", besluit de oefenmeester.

Trailers voor twee Samuel L. Jackson films

Samuel L. Jackson is binnenkort in maar liefst twee low budget films te zien. De afgelopen maand verscheen er al een trailer voor de film Meeting Evil, van Chris Fisher (Nightstalkers, Street Kings 2: Motor City). Er is nu ook een trailer verschenen voor de film The Samaritan.

The Samaritan is geschreven en geregisseerd door David Weaver. In de film zien we, naast Jackson, Luke Kirby (binnenkort ook te zien in Rake This Waltz) als Jackson's zoon, Ruth Negga (Breakfast on Pluto) en Tom Wilkinson (RocknRolla).

"Na 25 jaar in de gevangenis te hebben gezeten is Foley klaar met het criminele leven. Als hij de ondoorgrondelijke jonge vrouw Iris ontmoet, lijkt de kans op een nieuwe start zeer reëel. Maar zijn verleden lijkt een moeilijk af te schudden gezelschap: Ethan, de zoon van zijn vorige werkpartner, heeft een ingenieus plan en wil Foley erbij betrekken. Maar des te meer Foley probeert om aan zijn verleden te ontkomen, des te dieper hij wegzinkt in Ethans web van geheimen, totdat het duidelijk wordt dat ook Foley sommige fouten uit het verleden niet kan herstellen."

The Samaritan is vanaf 4 mei in een selectief aantal Amerikaanse bioscopen te zien. Jackson zal rond die tijd ook op het witte doek te aanschouwen zijn in The Avengers. Van Meeting Evil is nog geen verschijningsdatum bekend.


The Samaritan.


Meeting Evil.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1231
special
Random Pics van de Dag #1230
special
Random Pics van de Dag #1229
special
Random Pics van de Dag #1228
special
Random Pics van de Dag #1227
special
Sterren kijken tijdens Comic Film & Manga Fest in Rotterdam
©FOK.nl e.a.