Minder tbs'ers opnieuw in de fout

Tbs'ers vervallen na hun behandeling minder vaak in hun oude gewoonten. Het aantal recidivisten is tussen 2004 en 2008 gedaald naar 20,9 procent. In de vier jaar daarvoor ging 23 procent van de ex-tbs'ers opnieuw de fout in. Dat blijkt uit cijfers die staatssecretaris van Veiligheid en Justitie Fred Teeven (VVD) vrijdag naar de Kamer stuurde.

De helft van de verdachten weigert zich te laten onderzoeken om te bezien of ze voor behandeling in een tbs-kliniek in aanmerking komen. Bij 36 procent van deze weigeraars brengt het Pieter Baan Centrum alsnog, op basis van onder meer politieverhoren, advies uit. Tussen 1999 en 2004 bedroeg dit percentage 22,4 procent.

Volgens het rapport waar Teeven zich op baseert wordt het hoge aantal weigeraars onder meer veroorzaakt door de toegenomen behandelduur. Twintig jaar geleden verlieten mensen gemiddeld na 5,5 jaar de tbs-kliniek, in 2008 duurde het gemiddeld negen jaar voor een tbs'er uitbehandeld was.

Hierdoor prefereren verdachten een gevangenisstraf boven tbs. Van veroordeelden die een gevangenisstraf uitzaten kwam 49,3 procent in de twee jaar na de vrijlating opnieuw met justitie in aanraking.