Jacques d'Ancona op de bres voor Musical Awards

Jacques d'Ancona wil dat de Musical Awards dit jaar toch worden uitgereikt. De 74-jarige zegt dat Joop van den Ende het musicalfeestje dit jaar wil betalen. Het Musical Awards Gala kreeg vorig jaar veel kritiek te voorduren, waarna verschillende producenten zich tegen de prijzen keerden.

"De prijzen zouden dit jaar dus helemaal niet worden uitgereikt. Ik kon dat niet verkroppen", zegt d'Ancona, die jarenlang deel uitmaakte van de vakjury van de Musical Awards, tegen De Telegraaf. "Daarmee heb je eigenlijk alleen de artiesten."

D'Ancona en Van den Ende willen de prijzen in mei of juni uitdelen. "We hebben samen de conclusie getrokken dat er geen kentering mag optreden in het toekennen van de John Kraaijkamp Musical Awards. Het mag niet zo zijn dat de awards met deze in juli vorig jaar gestorven toneel- en musicalnestor het graf ingaan."

De Stichting Musical Awards paste de regels twee jaar geleden aan. In plaats van een vakjury, waarin d'Ancona jaren zat, werd een commissie van tweehonderd leden in het leven geroepen. Die commissie, waarin ook musicalsterren zaten, bepaalde de winnaars.

D'Ancona sluit een grote jury voor dit jaar uit. "Een grote jury werkt op korte termijn niet. Het moeten allemaal onafhankelijke mensen zijn, die bovendien de meeste voorstellingen al hebben gezien."

Ook in het aantal categorieën wordt waarschijnlijk gesneden, zo sneuvelt de categorie beste musical. "Anders zou je toch weer een prijs voor beste producent hebben. We willen juist haantjesgedrag voorkomen. Vrede in musicalland moet er komen."