Rusland kiest nieuwe president

De Russische bevolking gaat zondag naar de stembus om een nieuwe president te kiezen. Het is zo goed als zeker dat premier Vladimir Poetin, die van 2000 tot 2008 al president was, de verkiezingen wint.

Enkele uren nadat de stembussen waren geopend waren er al meer dan duizend klachten over onregelmatigheden. Die liepen uiteen van twijfelachtige stembiljetten tot webcams in stemlokalen die niet functioneerden. Ook zouden er mensen in bussen van kiesdistrict naar kiesdistrict worden gebracht om meerdere keren te stemmen.

Het is tot dusver onduidelijk hoeveel klachten gegrond zijn, maar ze zullen het vermoeden van de oppositie, dat de verkiezingen allesbehalve eerlijk zijn, sterken. Protesten na de verkiezingen lijken zo goed als zeker.

De protesten die in december volgden op de parlementsverkiezingen waren de grootste sinds de ineenstorting van de Sovjet-Unie. De Russische oppositie verwacht dat er bij de presidentsverkiezingen opnieuw wordt gefraudeerd en maakt zich al op voor nieuwe protesten.

Poetin heeft de klachten van de demonstranten van de hand gewezen. Volgens de premier zijn de betogers een vertroetelde minderheid die door het Westen worden gebruikt om Rusland te ondermijnen.