Kramer rijdt Elfstedentocht mogelijk toch

Sven Kramer rijdt de Elfstedentocht alleen als deze na het WK allround wordt verreden. "Het ijs in Friesland ligt er verleidelijk bij, maar ik rijd eerst het WK", zegt de 25-jarige schaatser, die op 18 en 19 februari in Moskou op jacht gaat naar zijn vijfde mondiale allroundtitel.

Zijn werkgever TVM liet bij monde van directeur Arjan Bos al weten dat het WK prioriteit heeft. "Dat is zijn mening en die heb ik te respecteren", zegt Kramer op de website van zijn ploeg. "Ik wil zelf ook heel graag het WK rijden. Maar als de Elfstedentocht daarna komt, ben ik wel ernstig aan het twijfelen. Misschien komt-ie wel nooit meer."

Kramer acht zich overigens niet kansrijk voor de prijzen, mocht de tocht der tochten er komen. "Ik ben er natuurlijk een seizoen uitgeweest en heb daardoor niet de trainingsuren gemaakt die je eigenlijk moet maken voor de Elfstedentocht", zegt hij. "Op dit moment ben ik nog niet goed genoeg om die tweehonderd kilometer aan te kunnen met de grote mannen."

Dat betekent niet dat Kramer als een doorsnee tourrijder gaat schaatsen. "Als ik rijd wil ik sowieso vooraan rijden en voorin meedoen", besluit de succesvolste langebaanschaatser van het afgelopen decennium.


Kramer rijdt Elfstedentocht alleen na WK (Foto: Novum)