Kamp haalt hard uit naar SP in AOW-debat

Als de SP ooit wil regeren, moet de partij ophouden te beweren dat een verhoging van de AOW-leeftijd niet nodig is. Dat zei minister van Sociale Zaken Henk Kamp (VVD) donderdag tijdens het debat over de verhoging van de AOW-leeftijd. "Met het ontkennen van de feiten kom je nooit in een regeringscoalitie."

De SP verzet zich met hand en tand tegen de verhoging van de pensioengerechtigde leeftijd. Tijdens het eerste deel van het debat kwam Paul Ulenbelt (SP) woensdag daarover al hard in aanvaring met de PvdA, die de voorstellen wel steunt. "Dat je eerst het gore lef hebt om met dit pensioenakkoord in zee te gaan, en dan de SP verwijten gaat maken. U zou zich moeten schamen", zei hij tegen Roos Vermeij (PvdA).

Ulenbelt deed het wetsvoorstel verder af als 'idioot'. Deze kwalificaties zijn Kamp in het verkeerde keelgat geschoten. Hij haalde in de inleiding van zijn betoog hard uit naar Ulenbelt en riep de SP'er op wat meer respect te tonen voor het wetsvoorstel, dat mede tot stand is gekomen dankzij werkgevers en werknemers. "De AOW is niet van één politieke partij in dit huis, maar van ons allemaal."

Ook zei Kamp dat Ulenbelt zijn ogen sluit voor de talloze instituten die al hebben gewezen op de noodzaak van het verhogen van de AOW-leeftijd, zoals het IMF, de OESO, het CBS, de Europese Commissie en de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid. De SP'er ziet dit kennelijk als 'betekenisloze publicaties die genegeerd kunnen worden', aldus Kamp.

De SP doet het momenteel erg goed in de peilingen. Ulenbelt zinspeelde woensdag daarom al op regeringsdeelname van zijn partij. "Als de SP ooit verantwoordelijkheid krijgt te dragen moet een totaal andere opstelling van Ulenbelt voor de dag komen", reageerde Kamp.

Nederland heeft nog steeds het beste pensioenstelsel ter wereld en is de levenskwaliteit erg hoog. Allemaal tot stand gekomen 'zonder dat de SP ook maar een dag regeringsverantwoordelijkheid gedragen heeft', sneerde Kamp. Verhoging van de AOW-leeftijd is nodig omdat de bevolking vergrijst en de beroepsbevolking stagneert. Niet ingrijpen levert volgens de minsiter over dertig jaar een 'onhoudbare situatie' op.

Ulenbelt reageerde door te stellen dat Kamp 'een denkfout' maakt. Volgens hem is de verhoging van de AOW-leeftijd slechts ingegeven door bezuinigingen als gevolg van de economische crisis. Volgens hem zijn 'andere politieke keuzes mogelijk'.


Kamp haalt hard uit naar SP in AOW-debat (Foto: Novum)