Greenpeace verlaat blokkade vissersschip IJmuiden

Greenpeace heeft een actie waarbij een groot vissersschip in de haven van IJmuiden werd geblokkeerd dinsdagnacht beëindigd. Het schip had dinsdag om 18.00 uur moeten vertrekken en dat is voorkomen, meldt Greenpeace. De actievoerders zijn vertrokken, maar het schip zit nog wel met een staalkabel aan de kade verankerd.

De milieuorganisatie vindt dat staatssecretaris van Visserij Henk Bleker (CDA) nu aan zet is. "Hij moet kiezen voor een duurzame hervorming van het Europese Visserijbeleid", stelt campagneleider oceanen bij Greenpeace Pavel Klinckhamers.

Actievoerders ketenden de Maartje Theadora dinsdag aan de kade vast. Zij wilden zo voorkomen dat het schip 'de wereldzeeën plundert'. Het schip zou met gemak tweehonderd ton vis per dag vangen

"Er zijn simpelweg te veel van dit soort enorme schepen voor te weinig vis", stelde Klinckhamers dinsdag al. De supertrawlers verplaatsen zich volgens Greenpeace steeds verder naar andere regio's omdat er steeds minder vis in de zeeën rondom Europa is. "Wij blijven actie voeren tegen dit soort monstertrawlers totdat de politiek haar verantwoordelijkheid neemt."