Meer abortus in landen waar verbod geldt

In landen waar het illegaal is, worden vaker abortussen uitgevoerd. Dat blijkt uit een studie van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). Bovendien zijn ze daar ook vaker onveilig.

In 2008 stierven 47.000 vrouwen aan een abortus, 8,5 miljoen vrouwen hadden ernstige medische complicaties. Bijna alle onveilige abortussen vonden plaats in ontwikkelingslanden.

Experts kunnen niet zeggen of liberale wetgeving tot minder ingrepen leidt, maar het is wel zo dat betere toegang tot anticonceptie in die landen in minder ongewenste zwangerschappen resulteert.

Het totale aantal abortussen in de hele wereld bleef in de periode 2003 tot 2008 nagenoeg ongewijzigd, zegt de WHO, ongeveer 28 per duizend vrouwen in de leeftijd van 15 tot 44 jaar, of 43,8 miljoen in totaal. Voorheen was er sinds 1995 sprake van een daling.

De abortuscijfers zijn het laagst in West-Europa, twaalf per duizend vrouwen, en het hoogst in Oost-Europa, 43 per duizend. In Noord-Amerika is het cijfer negentien per duizend.

In regio's met strengere anti-abortuswetgeving zoals in Latijns Amerika en Afrika is 95 tot 97 procent van de abortussen onveilig, dat wil zeggen dat ze worden uitgevoerd door mensen die niet over de vereiste kundigheid beschikken of op plekken die niet aan minimale medische standaarden voldoen. Onderzoeker Gilda Segh noemt als voorbeeld vrouwen in Afrika die gebroken flessen of krachtige doses medicijnen op kruidenbasis gebruiken om abortussen op te wekken.

Volgens experts zal het veel verschil uitmaken als vrouwen in arme landen betere anticonceptiemiddelen krijgen.