Occupy-betogers blijven ondanks verlopen deadline

Betogers van de Occupy Wallstreet-beweging in de Amerikaanse steden Los Angeles en Philadelphia hadden dit weekend opdracht gekregen hun tentenkampen af te breken en te vertrekken. In Los Angeles bleven de betogers echter zitten en ook in Philadelphia werd geen aanstalten gemaakt het kamp af te breken. Er werden geen arrestaties verricht.

Het tentenkamp voor het gemeentehuis van Los Angeles bleef gewoon staan waar het al twee maanden staat. Ongeveer duizend betogers kwamen maandag bijeen in de stad. De sfeer was goed en was op sommige moment zelfs feestelijk. Kort na het verstrijken van de deadline kwam de politie naar het tentenkamp, maar er werd niet ingegrepen. "We willen het graag vreedzaam houden", aldus politiechef Andrew Smith. Hij weigerde te zeggen of en wanneer de politie ingrijpt om het tentenkamp op te ruimen. In Philadelphia verliep de deadline eveneens, maar werd niet ingegrepen. Het kampement staat daar al twee maanden.

Het verlopen van de deadlines in Philadelphia en Los Angeles leidde niet tot geweld, in tegenstelling tot de ontruiming van tentenkampen in andere steden. De afgelopen weken werden pepperspray en traangas ingezet en trad de politie hard op om betogers te bewegen hun biezen te pakken.