Metaalpensioenfonds dreigt met premieverhoging

Het pensioenfonds voor de metaalsector PME dreigt de premie volgend jaar met 22 procent te verhogen als er geen maatregelen worden genomen. Dat zegt voorzitter van het fonds Franswillem Briët in het Financieele Dagblad van dinsdag. Het fonds heeft flinke problemen met de dekkingsgraad door de lage rente.

De dekkingsgraad is de graadmeter voor de financiële toestand van een pensioenfonds. Het geeft de verhouding aan tussen het huidige vermogen en de pensioenen die nu en in de toekomst moeten worden uitbetaald. De dekkingsgraad van PME is de laagste van de grote pensioenfondsen en bedraagt momenteel 88 procent.

Door de lage rente moeten pensioenfondsen meer euro's inleggen om te kunnen voldoen aan die verplichtingen in de toekomst. Volgens Briët moeten ook andere fondsen hierdoor de premie laten stijgen. Hij pleit ervoor dat De Nederlandsche Bank onderzoekt of er niet anders kan worden omgegaan met de rente bij het berekenen van de verplichtingen.

Verder kunnen de deelnemers van PME in 2013 een korting van negen procent op het uitgekeerde pensioen verwachten, zegt Briët. "Met een dekkingsgraad van 88 procent lopen we achter op het herstelplan. We zouden op 97 procent moeten zitten".