Kibboets Israël neemt grond Westoever in beslag

Een kibboets in Israël heeft een stuk Palestijns grondgebied op de Westelijke Jordaanoever in beslag genomen. Dat heeft de Israëlische wetenschapper en activist Dror Etkes zaterdag gezegd.

De landbouwgemeenschap Kibboets Meirav heeft volgens Etkes de hand gelegd op 148 hectare grondgebied van het nabijgelegen Palestijnse dorp Bardaleh. De kibboets ligt zelf wel op Israëlische grond.

De Israëlische autoriteiten nemen al tientallen jaren Palestijnse grond in beslag voor joodse kolonisten die zich op de Westoever hebben gevestigd, aldus Etkes, maar dit is de eerste keer dat Israël land toekent aan een gemeenschap binnen zijn grenzen.

De grillige barrière - afwisselend hoge betonnen muren en hekken - die Israël heeft opgeworpen om Palestijnse strijders buiten te houden kronkelt hier en daar over de Westoever. Zo kon het gebeuren dat een deel van de landbouwgrond van Bardaleh, ook akkers van Palestijnse boeren uit het dorp, aan de Israëlische kant van de barrière kwam te liggen.

De kibboets bewerkt dit land nu enkele jaren, maar pas sinds kort erkent Israël naar buiten toe ook dat het deze grond als het zijne beschouwt.

Veel Palestijnen vrezen dat andere delen van de Westoever hetzelfde lot ten deel zal vallen. Etkes lijkt die vrees te delen. "Uiteindelijk is het niet ondenkbaar dat andere Israëlische gemeenschappen aan de Israëlische kant van de Groene Lijn land afpakken van Palestijnen op de Westoever", zei hij. "Het lijkt vrijwel onvermijdelijk."

De woordvoerder van het Israëlische leger, Guy Inbar, bevestigde dat het land nu bij de kibboets hoort, maar zei erbij dat hiermee geen precedent is geschapen.