Spanje sluit onderhandelingen met ETA uit

De Spaanse regering sluit onderhandelingen met de Baskische afscheidingsbeweging ETA uit. Dat heeft minister van defensie Carme Chacon vrijdag gezegd. De ETA liet donderdag in een verklaring weten de gewapende strijd voor een onafhankelijk Baskenland na 43 jaar te beëindigen. De organisatie riep de Spaanse en Franse regering op tot een rechtstreekse dialoog.

Chacon zei vrijdag op de televisie dat er niets is waarover met de ETA onderhandeld zou moeten worden. Ook zei de minister dat de afscheidingsbeweging in al die jaren van strijd geen van haar doelen heeft bereikt.

De ETA kondigde in januari al een permanent staakt-het-vuren af, maar had tot dusver de gewapende strijd nog niet opgegeven - een eis van de Spaanse regering.

"De ETA heeft besloten definitief de gewapende activiteiten te beëindigen", schreef de beweging in de verklaring. "De ETA roept de Franse en Spaanse regering op een proces van een directe dialoog op te starten met als doel het oplossen van de consequenties van het conflict." De ETA verwees hiermee naar de ongeveer duizend ETA-leden die vastzitten in Spaanse en Franse gevangenissen en naar de wapenvoorraad van de ETA.

Uit de verklaring werd niet duidelijk wat de ETA met die voorraad wil gaan doen. De beweging ging bovendien niet in op de vraag of de groep zichzelf opheft, zoals de Spaanse regering heeft geëist.

De Spaanse premier José Luis Rodriguez Zapatero sprak donderdag van een overwinning voor de Spaanse democratie.

Drie dagen geleden kwam een aantal internationale politieke figuren in Spanje bijeen voor een conferentie over de Baskische kwestie. Deelnemers waren onder meer Gary Adams, Sinn Fein, en de voormalige VN-secretaris-generaal Kofi Annan.

Sinds de jaren zestig zijn bij bomaanslagen en schietpartijen van de ETA 829 mensen om het leven gekomen. De ETA wordt niet alleen door Spanje, maar ook door de Europese Unie en de Verenigde Staten als terreurorganisatie beschouwd.