ETA legt definitief de wapens neer

De Baskische afscheidingsbeweging ETA beëindigt na 43 jaar de strijd voor een onafhankelijk Baskenland. Dat heeft de beweging donderdag in een verklaring gezegd.

De ETA maakte het besluit de wapens neer te leggen bekend in de Baskische krant Gara. De ETA kondigde in januari al een permanent staakt-het-vuren af, maar had tot dusver de gewapende strijd nog niet opgegeven - een eis van de Spaanse regering.

"De ETA heeft besloten definitief de gewapende activiteiten te beëindigen", schreef de beweging in de verklaring. "De ETA roept de Franse en Spaanse regering op een proces van een directe dialoog op te starten met als doel het oplossen van de consequenties van het conflict."

Uit de verklaring werd niet duidelijk wat de ETA met de wapenvoorraad wil gaan doen en of de groep zichzelf opheft.

Drie dagen geleden kwam een aantal internationale politieke figuren in Spanje bijeen voor een conferentie over de Baskische kwestie. Onder de aanwezigen was ook Gary Adams, Sinn Fein, en de voormalige VN-secretaris-generaal Kofi Annan. Adams zei blij te zijn met de verklaring van de ETA.

Sinds de jaren zestig zijn bij bomaanslagen en schietpartijen van de ETA 829 mensen om het leven gekomen. De ETA wordt door Spanje, de Europese Unie en de Verenigde Staten als terreurorganisatie beschouwd.