Confrontatie dreigt bij kamp Wall Street-protest

De actievoerders van Occupy Wall Street zeggen hun kamp in het Zuccotti Park op Manhattan niet te zullen verlaten. Volgens de eigenaar moet het park worden schoongemaakt. De actievoerders hebben daarop van burgemeester Michael Bloomberg van New York te horen gekregen dat zij hun kamp moeten opbreken. De demonstranten van Occupy Wall Street protesteren tegen de inhaligheid en macht van de financiële wereld.

De actievoerders, die al dagen in het Zuccotti Park bivakkeren, zijn donderdagavond zelf aan het schoonmaken geslagen. Zij vrezen dat het argument van eigenaar Brookfield Properties en burgemeester Bloomberg slechts een truc is om hen uit het park te krijgen.

Volgens locoburgemeester Cas Holloway zijn in het Zuccotti Park onhygiënische toestanden ontstaan. Brookfield Properties heeft de politie gevraagd te helpen het plantsoen te ontruimen zodat het gereinigd kan worden.

Bloomberg zei woensdag dat hij niet wil tornen aan het demonstratierecht en de vrijheid van meningsuiting van de actievoerders, maar dat zij de eigenaar nu eenmaal niet kunnen beletten de boel schoon te houden.

Volgens Holloway mogen de demonstranten terugkeren als het schoonmaakkarwei geklaard is. Brookfield Properties liet weten dat er niet meer in het park gekampeerd zal mogen worden.


Confrontatie dreigt bij kamp Wall Street-protest (Foto: Novum)