VVD eist snelheid in samenvoegen provincies

Noord-Holland, Utrecht en Flevoland moeten snel samengevoegd worden tot een provincie. Dat eist VVD-fractievoorzitter Stef Blok dinsdag in het AD na afspraken daarover in het regeerakkoord. Volgens hem duurt het te lang en heeft minister van Binnenlandse Zaken Piet Hein Donner (CDA) een duwtje in de rug nodig.

"Noord-Holland, Utrecht en Flevoland hebben zelf een paar maanden geleden het initiatief genomen voor een fusie", zegt Blok. "Donner moet nu gewoon duidelijk maken wat het doel is: een provincie. Anders verzandt alles weer in het verzet van mensen die hun baan niet willen verliezen."

De drie provincies moeten samen een noordelijke Randstadprovincie vormen. Op die manier kunnen sneller belangrijke beslissingen worden gemaakt. "Met name op het gebied van infrastructuur. In Nederland duurt dat vaak decennia", zegt Blok.

Door een fusie komt er bovendien meer geld vrij, denkt Blok. "Twee commissarissen van de koningin kunnen weg. De helft van de gedeputeerden en Statenleden ben je ook al kwijt, inclusief alle ondersteuning." De VVD'er wil het kabinet deze week tot de orde roepen.