Oplossing hogesnelheidslijn kost nog meer tijd

Minister van Infrastructuur Melanie Schultz van Haegen (VVD) heeft nog meer tijd nodig om tot een oplossing te komen rondom High Speed Alliance (HSA), exploitant van de hogesnelheidslijn Fyra. De minister verwacht in het najaar meer duidelijkheid te kunnen verschaffen. Dat schrijft ze maandag in een brief aan de Tweede Kamer.

Begin dit jaar werd bekend dat HSA in de financiële problemen zit. Sinds september 2009 rijdt HSA met passagiers over de HSL-Zuid, de voor hoge snelheden geschikte spoorlijn die Schiphol met Antwerpen verbindt via Rotterdam en Breda. De verwachte omzet ligt echter beduidend lager dan van tevoren geraamd, vooral door lagere reizigersaantallen.

De minister verwachtte aanvankelijk rond de zomer met een oplossing te kunnen komen. Begin september meldde ze echter dat haar zoektocht hiernaar nog niet was voltooid. Daarop verzocht de Tweede Kamer voor Prinsjesdag met maatregelen te komen, maar ook dat gaat niet lukken.

"Uw verzoek om voor Prinsjesdag met een maatregelenpakket te komen interfereert met het zorgvuldige proces waarin ik nu zit", schrijft de minister de dag voor de derde dinsdag van september. Schultz stelt dat sprake is van grote financiële belangen die op het spel staan. Ondertussen staat het belang van de reiziger en de belastingbetaler volgens haar voorop.