Rigoreuze maatregelen in OV

Uit bezuinigingsberekeningen van minister Schultz van Haegen van Infrastructuur en Milieu en de vervoersbedrijven van de grote steden blijkt dat het aantal buslijnen in de grote steden waarschijnlijk gehalveerd gaat worden. Dit is nodig om de beoogde bezuinigingen van 120 miljoen euro op het openbaar vervoer mogelijk te maken.

Naast het schrappen van bijna de helft van de buslijnen in Amsterdam, Rotterdam en Den Haag zullen ook een aantal tramlijnen verdwijnen en worden andere buslijnen ingekort. Bovendien zal een ritje met het openbaar vervoer zo'n 15 tot 20 procent duurder worden en moeten busreizigers straks maximaal 2 kilometer lopen naar de dichtstbijzijnde bushalte. Die afstand is nu maximaal 400 meter.

Er is gekozen voor het schrappen van buslijnen omdat dan het minste infrastructuur 'werkloos'  achterblijft ten opzichte van tram- en metrolijnen. Aanvankelijk dacht de minister de kosten te kunnen drukken door het OV aan te besteden, maar dat levert slechts 20 miljoen op. Tariefsverhogingen en het laten vervallen van buslijnen moeten goed zijn voor de resterende 100 miljoen.

De verantwoordelijke wethouders in de grote steden zijn faliekant tegen de maatregelen die Schultz van Haegen voor ogen heeft. Vervoerswethouder Baljeu van Rotterdam vindt het heel slecht voor het stedelijk openbaar vervoer en spreekt van een 'kaalslag'.  "Ik heb van begin af aan gezegd dat 120 miljoen bezuinigen op openbaar vervoer niet te doen is. Dat wordt in de rapporten nu bevestigd", alsdus de wethouder.

Uit Amsterdam kwam al eerder commentaar op de plannen. "Zelfs met een aanzienlijke ingreep in het lijnennet en een significante tariefsverhoging is de bezuiniging onhaalbaar. De regio Amsterdam is de belangrijkste economische motor van ons land. Een goede bereikbaarheid is daarvoor essentieel", zei wethouder Wiebes.

Ook de vervoersbedrijven zelf hebben de afgelopen maanden door middel van acties aangegeven het niet eens te zijn met de plannen van de minister.

Volg ook de discussie over dit onderwerp op ons forum.