Meer aandacht voor veiligheid bij brandweer

Brandweerkorpsen die het vijf jaar geleden nog niet zo nauw namen met goede arbeidsomstandigheden voor hun personeel, scoren nu een stuk beter. Dat blijkt uit controles van de Arbeidsinspectie bij 81 korpsen, meldt het ministerie van Sociale Zaken maandag.

Deze korpsen hebben inmiddels allemaal de risico's in kaart gebracht van het bestrijden van een brand; bij de vorige inspectie in 2006 had bijna geen enkel korps dat gedaan.

Niettemin heeft de inspectie nog steeds kritiek: zo is er niet altijd voldoende aandacht voor explosie- en instortingsgevaar terwijl dit de oorzaken zijn geweest van enkele ernstige ongevallen, zoals in De Punt in 2008 en in Veendam in 2010. Wel instrueert 78 procent van de korpsen de manschappen om een brandend pand alleen te betreden als daar dringende redenen voor zijn, zoals het redden van mensen.

Uit het onderzoek blijkt verder dat de korpsen nog kampen met het slecht functioneren van het digitale communicatiesysteem C2000. Bijna zeventig procent van de korpsen klaagde over het wegvallen van de verbinding. In de meeste gevallen zijn maatregelen getroffen om de risico's zo veel mogelijk te voorkomen.

Omdat de inspectie alleen de 81 korpsen heeft bezocht die in 2006 slecht presteerden, zegt het onderzoek niets over de overige 344 brandweerkorpsen in Nederland.


Meer aandacht voor veiligheid bij brandweer (Foto: Novum)