Wiegel: veel ziekenhuizen kunnen dicht

Ziekenhuizen die vlak bij elkaar liggen zouden kunnen worden samengevoegd. Dat zegt Hans Wiegel, voorzitter van Zorgverzekeraars Nederland zaterdag in het AD. Volgens de VVD-coryfee zou dat veel kosten besparen, terwijl de zorg voor patiënten er niet onder hoeft te lijden.

Nederland telt op dit moment ruim honderd ziekenhuizen. "Ik zie op bepaalde plekken, in steden, maar ook in sommige landelijke gebieden, soms wel twee of drie ziekenhuizen vlak bij elkaar liggen. Dan vraag ik mij af of dat erg efficiënt is", zegt Wiegel. Hij ziet ook een groeiende rol van privéklinieken, met name bij operaties die vaak worden uitgevoed.

Wiegel deed zijn uitspraken naar aanleiding van de AD Ziekenhuis Top 100 die de krant zaterdag publiceerde. Het Refaja Ziekenhuis in Stadskanaal eindigt voor het tweede jaar op rij als laatste. Vrijdag werd al bekend dat het Rotterdamse Sint Franciscus in die test als beste ziekenhuis van Nederland uit de bus komt.

De Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen reageert furieus op de uitspraken van Wiegel. De voorzitter van de vereniging, Roelf de Boer, noemt de roep om minder ziekenhuizen 'voorbarig' en 'totaal niet beargumenteerd'.