Belastingaangifte ondernemers blijft mogelijk

Ondernemers kunnen elektronisch belastingaangifte blijven doen, ondanks de hack bij het internetbeveiligingsbedrijf Diginotar. Het systeem kent voldoende aanvullende waarborgen voor een veilige aangifte, laten het ministerie van Binnenlandse Zaken en werkgeversorganisatie VNO-NCW maandag weten.

De belastingdienst, het ministerie van Financiën, VNO-NCW, MKB-Nederland, ICT-Office en diverse softwareleveranciers en belastingconsulenten zijn na intensief overleg tot deze conclusie gekomen. Wel wordt de situatie de komende tijd nauwgezet in de gaten gehouden en mogelijk worden aanvullende maatregelen genomen.

Mochten ondernemers door de problemen niet op tijd hun aangifte kunnen versturen, dan belooft de fiscus daar coulant mee om te gaan. Overheid en bedrijfsleven beraden zich nog op de gevolgen van de hack voor andere sectoren.

Vorige week werd bekend dat Diginotar is gehackt, mogelijk door de Iraanse regering. Het Beverwijkse bedrijf geeft veiligheidscertificaten uit die nodig zijn om het internetverkeer veilig te laten verlopen. Door de hack zijn vervalste certificaten in omloop gekomen, waarmee de gegevens van internetgebruikers in Iran konden worden bekeken.

De Nederlandse overheid maakte ook gebruik van de certificaten van Diginotar, onder meer voor DigiD dat nodig is voor de belastingaangifte. Naar aanleiding van de hack zegde minister van Binnenlandse Zaken Piet Hein Donner (CDA) het vertrouwen op in Diginotar. De websites van de overheid worden nu zo snel mogelijk voorzien van veiligheidscertificaten van andere leveranciers.


Belastingaangifte ondernemers blijft mogelijk (Foto: Novum)