Brand in spekjesfabriek Harlingen

In een snoepfabriek in Harlingen is maandagochtend een grote brand uitgebroken. Daarbij is veel rookontwikkeling. Het personeel van de fabriek, volgens de politie zo'n zeventig tot tachtig man, is geëvacueerd. Er zijn geen gewonden gevallen.

Rond 11.30 uur breidde de brand zich nog steeds uit. De maandelijke test van het luchtalarm gaat in Friesland niet door.

Het vuur ontstond rond 08.40 uur bij Frisia aan de Hermesweg, onderdeel van Astra Faam. De eerste melding betrof een brand bij een machine. Bij de bluswerkzaamheden worden brandweerwagens van korpsen uit de wijde omgeving ingezet.

De brandweer probeert te voorkomen dat omliggende bedrijven in brand vliegen. In eerste instantie probeerden de blusploegen dat nog voor delen van de snoepfabriek, maar dat is mislukt. Het personeel van de omliggende bedrijven werd eerder op de ochtend al geëvacueerd.

De rook die bij de brand vrijkomt trekt naar het oosten. De bewoners van Midlum en Minnertsga wordt geadviseerd ramen en deuren gesloten te houden en het nabije scheepvaartverkeer ondervindt ook hinder van de rook.

Het luchtalarm wordt normaal gesproken elke eerste maandag van de maand om 12.00 uur getest. Om de bevolking indien nodig te kunnen alarmeren gaat die test in de provincie Friesland maandag niet door. Als het luchtalarm afgaat, geldt het advies ramen en deuren te sluiten.