Groen licht voor integratie met Noorse energiemarkt

De integratie van de Noorse en Nederlandse energiemarkten is een stap dichterbij gekomen. De Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) heeft besloten dat de 'intradagelijkse' handel van energie tussen de twee landen is toegestaan. Dat maakte de NMa donderdag bekend.

Marktpartijen hebben door de integratie meer mogelijkheden om energie in te kopen en af te zetten. Hierdoor kunnen risico's op een tekort of overschot op de korte termijn in beide landen makkelijker worden afgedekt.

Noorwegen bezit bijvoorbeeld veel waterkrachtcentrales. Hierdoor zou de onzekere productie van windenergie in Nederland kunnen worden opgevangen. Mochten de reservoirs van de Noorse centrales droogstaan door te weinig neerslag, dan biedt de Nederlandse energiemarkt de mogelijkheid om dit tekort op te vangen met uit gas opgewekte energie.

Met België heeft Nederland al een gedeeltelijk geïntegreerde energiemarkt. Door het ontstaan van het 'NorNed' is de realisatie van één Europese energiemarkt een stap dichterbij gekomen, stelt de NMa. Naar verwachting kan netbeheerder Tennet in maart de capaciteit op NorNed gaan toewijzen aan marktpartijen.