'Instorten Grolsch Veste symptoom ziekte'

Het instorten van een deel van het dak van het stadion van FC Twente is een symptoom van een ziekte die de bouwwereld al jaren in haar greep heeft. Dat zegt voorzitter van de Vereniging Nederlandse Constructeurs Johan Galjaard. De bron van de problemen is volgens hem de sterk toegenomen fragmentatie in het ontwerp- en bouwproces.

De afgelopen jaren deden zich vaker incidenten als bij de Grolsch Veste voor. Zo noemt de constructeursvereniging het balkon dat in 2003 in Maastricht instortte en op een ondersteuningsconstructie die vorig jaar in Rotterdam instortte.

Op de bouwplaats is het dagelijks een komen en gaan van soms honderden mensen, aldus de voorzitter. "Allemaal leggen zij een klein stukje van een complexe puzzel. Hoe die puzzel er uiteindelijk uit moet zien, weten ze vaak niet."

Ook het ontwerpen gebeurt steeds meer versnipperd, vertelt hij. "vroeger maakte de constructeur het ontwerp, werkte dat gedetailleerd uit en hield toezicht op de hele bouw ervan. Zo'n totaalopdracht komt nu nauwelijks nog voor."

Verschillende onderdelen worden door verschillende bedrijven geleverd en ook door verschillende deelconstructeurs uitgewerkt, zegt Galjaard. Dat is volgens hem overigens op zich prima, zolang de verantwoordelijkheid voor de integratie van die delen goed wordt geborgd. "En juist dat gebeurt onvoldoende."

Galjaard vindt dat de bouw een veiligheidscultuur moet krijgen zoals die in de auto- en vliegtuigindustrie al veel langer bestaat. Opdrachtgevers moeten zich bewuster worden van hun verantwoordelijkheden en ook moet het toezicht tijdens de uitvoering sterk verbeteren. "En constructeurs zelf moeten veel meer dan nu met de vuist op tafel durven slaan zodra de veiligheid niet gewaarborgd is."