Syrische cartoonist mishandeld

Gewapende mannen hebben donderdagochtend in Damascus de cartoonist Ali Ferzat, een uitgesproken criticaster van het Syrische regime, aangevallen. De mannen lieten hem bloedend langs de kant van de weg achter, zeiden mensenrechtenactivisten.

De 60-jarige Ferzat, winnaar van de Prins Claus Prijs in 2002, is in het ziekenhuis opgenomen nadat voorbijgangers hem 'zwaar fysiek mishandeld' hadden aangetroffen, aldus woordvoerder Omar Idilbi van de Lokale Coördinatiecomités, een groep activisten die de opstand tegen Assad in kaart brengt.

Volgens Idlibi is Ferzat door de Syrische veiligheidsdiensten mishandeld. Rami Abdul-Rahman, het hoofd van het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten, zei donderdag echter dat de identiteit van de aanvallers nog niet is vastgesteld.

Directeur Christa Meindertsma van het Prins Claus Fonds noemt het nieuws over Ferzat 'verschrikkelijk'. Ze omschreef Fezat als 'een van de dapperste personen in Syrië'.

Ferzat zei bij het aantreden van president Bashar Assad in 2000 dat hij hoopvol gestemd was. De laatste jaren heeft hij echter felle kritiek geuit op het regime van Assad, vooral sinds regeringstroepen eerder dit jaar geweld begonnen te gebruiken tegen de betogers.