Damschreeuwer niet vervolgd voor aanvallen Beatrix

De man die vorig jaar de dodenherdenking in Amsterdam verstoorde met een schreeuw, wordt niet vervolgd voor zogeheten feitelijke aanranding. Er is onvoldoende bewijs dat hij koningin Beatrix, prins Willem-Alexander en prinses Máxima iets wilde aandoen. Dat meldt het Openbaar Ministerie woensdag.

Het OM klaagt hem wel aan voor het toedienen van zwaar lichamelijk letsel en het verstoren van de rust. Ook staat hij terecht voor enkele andere delicten, waaronder winkeldiefstal. Drie rechters behandelen de zaak op 22 september.

De 40-jarige man verstoorde vorig jaar de dodenherdenking op de Dam met een luide schreeuw, waarna een paniekreactie ontstond. Daarbij vielen tientallen gewonden. De schreeuwer werd twee maanden vastgehouden omdat hij koningin Beatrix en het kroonprinselijk paar in gevaar zou hebben gebracht. Het gerechtshof had eerder al geoordeeld dat hij hier niet voor mocht worden vastgehouden.

De man zonder vaste woon- of verblijfplaats werd in april opnieuw aangehouden voor diefstal. Omdat hij veelpleger zou zijn, werd hij voor negentig dagen vastgezet en zat hij tijdens de dodenherdenking in de cel. In juni werd hij, kort na zijn vrijlating, weer opgepakt. Dit keer probeerde hij het Nationaal Monument op de Dam te beplakken.


Damschreeuwer niet vervolgd voor aanvallen Beatrix (Foto: Novum)