Kamer debatteert opnieuw over Griekenland

De Tweede Kamer debatteert woensdagmiddag vanaf 13.00 uur opnieuw over de financiële hulp aan Griekenland. De financieel specialisten voelden premier Mark Rutte (VVD) dinsdag ook al vier uur lang aan te tand over wat precies was afgesproken, maar het grootste deel van de oppositie nam geen genoegen met zijn uitleg. Voor het debat van woensdag komt de hele Kamer terug van reces.

Het steekt D66, PvdA en SP vooral dat Rutte niet wil toegeven dat hij na de Eurotop van vorige maand een rekenfout heeft gemaakt over de steun aan Griekenland. Rutte excuseerde zich voor de ontstane verwarring, maar hield vol dat zijn rekensom klopte.

Wouter Koolmees (D66) is er echter nog steeds van overtuigd dat Rutte een rekenfout heeft gemaakt. Ook Ronald Plasterk (PvdA) vond de uitleg van de premier 'schimmig'. Het kabinet is afhankelijk van de steun van deze partijen, omdat gedoogpartner PVV niets ziet in nieuwe miljardenoperaties om Griekenland te behoeden voor een faillissement.

De SP dreigde dinsdag met een motie van afkeuring als de premier niet duidelijk zou uitleggen hoe de steun precies in elkaar steekt. Rutte heeft een 'rookgordijn aan cijfers' opgetrokken, aldus Kamerlid Ewout Irrgang. Voorafgaand aan het debat moet de premier ook nog een brief sturen waarin hij zijn standpunt nog een keer uitlegt.