SP dreigt met motie van afkeuring tegen Rutte

Oppositiepartij SP dreigt met een motie van afkeuring als premier Mark Rutte (VVD) geen duidelijkheid verschaft over de financiële steun aan Griekenland. Dat zei Tweede Kamerlid Ewout Irrgang (SP) dinsdag tijdens het debat over het noodpakket voor Griekenland.

"U heeft het Nederlandse parlement juist te informeren", zei Irrgang. Rutte zei na de Eurotop in juli dat Griekenland 109 miljard euro zou krijgen. Dat was volgens hem inclusief de 50 miljard euro die de private sector zou bijdragen. Zijn Europese collega's verkondigden echter dat de 50 miljard van de banken boven op de 109 miljard zou komen.

Rutte kondigde vrijdag aan dat hij zijn excuses zou aanbieden voor de ontstane verwarring. Hij had het namelijk over de periode tot 2014, terwijl zijn collega's het hadden over de periode tot 2020, verklaarde hij.

Irrgang eist duidelijkheid. "Is het totaalpakket nu 109 miljard of komt daar nog de bijdrage van de banken bij, ook als je naar 2014 kijkt?" Hij zei verder geen behoefte te hebben aan excuses over de ontstane verwarring. "De premier moet de Kamer volledig en juist informeren. Doet hij dat niet, dan solliciteert hij naar een motie van afkeuring."

Ook de andere oppositiepartijen eisten opheldering over de vermeende rekenfout. D66'er Wouter Koolmees zei dat het kabinet bewust een te rooskleurige voorstelling van zaken geeft. Ronald Plasterk (PvdA) weet de communicatiefout aan de gedoogcoalitie. Gedoogpartner PVV verzet zich tegen de steun voor Griekenland. Daarom zou het kabinet niet het hele verhaal vertellen.