Duitse prijs voor Poetin na kritiek ingetrokken

Een Duitse stichting die jaarlijks een prijs uitreikt aan mensen die moed en visie hebben getoond, heeft onder grote druk besloten de uitreiking aan de Russische premier Vladimir Poetin in te trekken. De stichting zei zaterdag 'bezorgd te zijn over de massale kritiek' van media en politici.

De stichting wilde de prijs aan Poetin uitreiken als beloning voor het aanhalen van de banden met Duitsland. Maar door de vele kritiek ziet zij dit jaar helemaal af van een ceremonie, die traditiegetrouw wordt gehouden op de verjaardag van de Duitse hereniging in oktober.

De nominatie van Poetin werd scherp bekritiseerd, omdat er grote twijfels worden geplaatst bij de democratische overtuigingen van de Russische premier. Vaclav Havel, oud-president van Tsjechië en in 2009 winnaar van de Quadriga-prijs, dreigde zijn prijs in te leveren als Poetin zou worden gelauwerd. De Deens-IJslandse kunstenaar Olafur Eliasson leverde zijn prijs vrijdag al in.

Het tijdstip van het besluit van de stichting had niet op een slechter moment kunnen komen. Maandag en dinsdag vinden er in Hannover besprekingen plaats tussen de Russische president Dmitri Medvedev, bondskanselier Angela Merkel en diverse ministers. Het overleg staat in het teken van het aanhalen van de bilaterale betrekkingen.

Eerdere winnaars van de prijs zijn onder anderen de Afghaanse president Hamid Karzai, de Luxemburgse premier Jean-Claude Juncker, de Israëlische president Shimon Peres en de voormalige Sovjet-leider Michail Gorbatsjev. Vorig jaar won de Griekse premier George Papandreou de Quadriga-prijs, die vernoemd is naar het beeld van het vierspan dat bovenop de Brandenburger Tor in Berlijn staat.