'Euro biedt geen voordelen meer'

De euro biedt weinig voordelen meer voor Nederland. Dit zegt econoom en RTL Z-beursanalist Jacob Schoenmaker donderdag in zijn column voor de financieel nieuwszender. Hoewel hij voorstander was van de gezamenlijke munt, twijfelt Schoenmaker steeds meer aan de euro.

"Tijdens mijn eerste baan als econoom bij een grote commerciële bank zat ik in een sprekerspoule, die klanten warm moest maken voor de nieuwe munt. Ik was toen een oprecht en overtuigd voorstander van de nieuwe munt. Juist onze kleine open economie zou van het lagere wisselkoersrisico kunnen profiteren. De consensus was toen dat een land als Italië nooit zou worden toegelaten. Een collega werd zelfs ontslagen omdat hij een stuk had geschreven, waarin de Italiaanse deelname als kansrijk werd bestempeld", vertelt Schoenmaker.

Afspraken stellen niets voor
Toch zou Italië zich uiteindelijk bij de eurozone voegen, tot verrassing van de econoom: "Toen Italië zich toch kwalificeerde kregen we hier veel kritische vragen over. Ons antwoord was dan altijd dat er in het Verdrag van Maastricht een keiharde 'no-bail out' clausule stond. Een land met zwakke overheidsfinanciën zou boetes worden opgelegd en zeker geen financiële steun krijgen. Inmiddels zijn we zo'n 13 jaar verder en weten we dat de bovenstaande afspraak helemaal niets voorstelt. Een land met financiële problemen kun je geen boetes opleggen, want dan nemen de problemen alleen maar toe. De onderlinge verschillen tussen lidstaten blijken ook groter dan gedacht."

Omslag Griekenland duurt generaties
Volgens Schoenmaker is het beter dat zwakke eurolanden failliet gaan en de schulden saneren: "Ik heb ook niets tegen een faillissement van een land als Griekenland, maar ik vraag me af of een lidstaat daarvan kan herstellen zolang het binnen de Eurozone blijft. Landen als Argentinië, Mexico, Equador en Rusland waren na hun default alweer snel in staat nieuw kapitaal aan te trekken, maar hadden wel een eigen munt. Om op eigen kracht na een default weer mee te kunnen doen moet de productiviteit op hetzelfde niveau zijn als in de overige lidstaten. Hoe kan een land als Griekenland zijn productiviteit op korte termijn in lijn brengen met die van bijvoorbeeld Duitsland? Dat zal wel een of twee generaties duren."

De beursanalist zegt dat de recente steun van Noord naar Zuid-Europa nog maar het topje van de ijsberg is om de euro in stand te houden. In Zuid-Europa wordt namelijk weinig gespaard voor het pensioen, wat leidt tot nog veel grotere tekorten bij de overheden als de vergrijzing de bevolking echt toeslaat.

Export nauwelijks harder gegroeid
"Ook de voordelen van de muntunie voor ons land worden schromelijk overdreven. Zo is onze export nauwelijks harder gegroeid dan die van bijvoorbeeld Zweden en Denemarken. Om die reden ben ik in de afgelopen dertien jaar veranderd van een eurofiel in een euroscepticus. Wanneer we garant gaan staan voor alle problemen in Zuid-Europa is onze economie naar mijn mening beter af met een terugkeer van de gulden", zo besluit Schoenmaker.


'Euro biedt geen voordelen meer' (Foto: FOK!)