Minder woningen verkocht in juni

In juni zijn 9549 minder woningverkopen geregistreerd bij het Kadaster. Dat is 12,6 procent minder dan in dezelfde maand een jaar geleden. Ten opzichte van mei daalde het aantal registraties met 3,7 procent. Dat maakte het Kadaster vrijdag bekend.

In de cijfers is het effect van de verlaging van de overdrachtsbelasting van zes naar twee procent per 15 juni nog niet zichtbaar. Het Kadaster registreert namelijk op basis van de inschrijvingsdatum van de akte in de openbare registers. Omdat die inschrijving twee tot drie maanden later plaatsvindt dan de ondertekening van de koopakte wordt het effect van de verlaging pas zichtbaar in het vierde kwartaal.

De grootste daling ten opzichte van mei was te zien in het aantal registraties van Brabantse woningen met een daling van 11,1 procent. De laagste daling vond plaats in Limburg waar maar 2,3 procent minder verkochte woningen werden geregistreerd.

Woningen in Gelderland, Overijssel, Drenthe en Flevoland bleken nog wel in trek. Zo steeg het aantal registraties van woningverkopen in koploper Drenthe met 5,3 procent ten opzichte van de maand ervoor.

De twee-onder-een-kapwoning was het enige woningtype waarvan de verkoop steeg ten opzichte van mei 2011, met 1 procent. De grootste daling deed zich voor bij vrijstaande woningen met 7,8 procent.