Eurolanden garanderen stabiliteit euro

De ministers van Financiën van de eurolanden zijn vastbesloten de financiële stabiliteit van het eurogebied te blijven bewaken. Ze zijn bereid het noodfonds voor de euro zo nodig flexibeler in te zetten. Dat staat in een verklaring die ze maandagavond hebben gepresenteerd.

Ze kondigen daarin aan verder te werken aan een tweede noodlening voor Griekenland. Een werkgroep gaat zich hiermee bezighouden. Die mag nu mogelijkheden gaan onderzoeken die tot dusver taboe waren. De eis van Nederland dat banken en andere private partijen "substantieel" bijdragen aan het nieuwe hulpprogramma blijft daarmee overeind, aldus minister Jan Kees de Jager van Financiën.

De eurolanden zijn verdeeld over de rol van de private sector. Nederland en Duitsland willen dat die fors meebetaalt aan de nieuwe steun voor Athene. Andere eurolanden vrezen dat het op de financiële markten gezien wordt als wanbetaling als de banken onder druk worden gezet om Griekenland coulant te behandelen.

Het is nog niet duidelijk wanneer de knoop over de nieuwe lening voor Griekenland wordt doorgehakt. De Jager zei dat de euroministers "op korte termijn" weer bijeenkomen. "De strijd is nog niet gewonnen." Toch is De Jager blij dat nu opties op tafel kunnen komen die eerst onbespreekbaar waren.

In de verklaring van de eurogroep wordt niet rechtstreeks gesproken over Italië. De bijeenkomst van de eurogroep werd overschaduwd door de vrees op de financiële markten dat de schuldencrisis zal overslaan naar dit land. Italië is de derde economie van de eurozone.

De Jager onderstreepte dat "Italië een heel ander geval is dan Griekenland". Het land heeft een betrekkelijk laag begrotingstekort en een redelijk functionerende economie. Bovendien werkt de Italiaanse regering aan een bezuinigingspakket om haar huishoudboekje op orde te krijgen.

Eurolanden garanderen stabiliteit euro
Eurolanden garanderen stabiliteit euro (Foto: ANP)