Nederland erkent Zuid-Sudan

Nederland heeft Zuid-Sudan direct nadat zaterdag rond het middaguur de onafhankelijkheidsverklaring was voorgelezen erkend als nieuw onafhankelijk land. Dat meldt het ministerie van Buitenlandse Zaken zaterdag. Premier Mark Rutte (VVD) wenst het land in een brief aan de Zuid-Sudanese president Salva Kiir veel succes.

Minister van Buitenlandse Zaken Uri Rosenthal (VVD) hoopt dat het land zich vreedzaam en democratisch verder ontwikkelt, aldus zijn ministerie. 'Onafhankelijkheid is de democratisch geuite wens van de bevolking. Noord en zuid moeten nu snel oplossingen vinden voor kwesties als Abyei, olieopbrengsten en schulden.'

Twee burgeroorlogen in vijftig jaar tijd tussen de zwarte Afrikaanse stammen van het zuiden van Sudan en de Arabieren in het noorden gingen vooraf aan de Zuid-Sudanese onafhankelijkheid. De laatste burgeroorlog, tussen 1983 en 2005, kostte naar schatting aan twee miljoen mensen het leven.

In januari 2011 vond een referendum plaats, waarbij een overgrote meerderheid van de Zuid-Sudanezen zich uitsprak voor onafhankelijkheid van het noorden. Het referendum vormde het sluitstuk van de uitvoering van het vredesakkoord van 2005, dat een einde maakte aan de burgeroorlog tussen het noorden en het zuiden.

Onder toeziend oog van duizenden burgers en tientallen hoogwaardigheidsbekleders hees Zuid-Sudan zaterdag voor het eerst zijn vlag. Namens Nederland woonde minister van staat Frits Korthals Altes de onafhankelijkheidsceremonie in Juba bij. Zuid-Sudan krijgt ontwikkelingshulp van Nederland.