Duizenden Libiërs betuigen steun aan Gadhafi

Duizenden Libiërs zijn vrijdag bijeengekomen op het Groene Plein in de Libische hoofdstad Tripoli om hun steun te betuigen aan de Libische leider Moammar Gadhafi. De betogers baden gezamenlijk in tentjes en sommigen droegen foto's van Gadhafi om hun nek.

In zijn preek riep een imam de Libiërs op elkaar niet langer te bevechten. Volgens de geestelijke zijn de Westerse landen alleen maar tussenbeide gekomen in het conflict, omdat ze achter de olierijkdom van Libië aan zitten. "Bid voor een overwinning op de NAVO", aldus de imam. Hij voegde daaraan toe dat 'Allah hen zal straffen die NAVO naar Libië haalde', een verwijzing naar de opstandelingen in het oosten van Libië.

Nadat het gebed beëindigd was zwaaiden veel mensen met de groene vlag van Libië. Ze riepen pro-Gadhafileuzen. Hoewel duizenden mensen op de been waren, verlieten veel gelovigen direct na het gebed het plein.

De bijeenkomst van vrijdag komt een week nadat het Groene Plein ook al het toneel was van een grote pro-regeringsbetoging. Het is duidelijk dat Gadhafi nog steeds op veel steun kan rekenen in Tripoli.

Ondertussen zei de voorzitter van de Europese Commissie, Jose Manuel Barroso, dat hij volgende week overleg gaat voeren met een afvaardiging van de Nationale Overgangsraad. In mei opende buitenlandchef van de Europese Unie Catherine Ashton al een diplomatiek kantoor in Benghazi. Zij sprak toen tevens haar steun uit voor een democratisch Libië.