Kabinet komt met plan voor beter hoger onderwijs

Studenten moeten meer en beter onderwijs krijgen. Hiertoe moeten universiteiten en hogescholen zich sterker profileren en stoppen met opleidingen als andere onderwijsinstellingen dat beter doen. Dat staat in de strategische agenda voor het hoger onderwijs, waarmee het kabinet vrijdag heeft ingestemd.

Staatssecretaris van Onderwijs Halbe Zijlstra (VVD) wil hiermee de kwaliteit van het hoger onderwijs vergroten. Het moet er onder meer voor zorgen dat studenten onderwijs krijgen dat is toegesneden op hun wensen.

Zo moet duidelijk aan studenten worden verteld wat de kans is om een baan te krijgen met de opleiding waarvoor zij kiezen en wat het gemiddelde startsalaris is. Bij de toelating van nieuwe opleidingen wordt voortaan nadrukkelijker gekeken of er ook vraag is naar afgestudeerden.

Verder zijn afspraken gemaakt over selectie aan de poort en hoger collegegeld voor topopleidingen. Het kabinet verwacht dat door de maatregelen op universiteiten en hogescholen een ambitieuzer klimaat gaat heersen, waardoor studenten minder lang over hun studie doen en er meer uithalen.

De Landelijke Studenten Vakbond (LSVb) reageert 'zeer teleurgesteld' op de plannen van Zijlstra. Volgens de bond wordt studenten een vrije studiekeuze ontnomen. "Studenten moeten hun eigen toekomst kunnen bepalen, net als iedereen." En het vragen van een hoger collegegeld belemmert de toegankelijkheid van het onderwijs, meent de LSVb.

Ook het Interstedelijk Studenten Overleg (ISO) is teleurgesteld. Het ISO vreest eveneens voor hoge kosten voor studenten.

De universiteiten kunnen zich vinden 'in de meeste ambities' uit de strategische agenda en willen graag afspraken maken over de invoering van de plannen. "Daarbij is wel realisme geboden zolang middelen om de hoge ambities van dit kabinet te realiseren ontbreken", aldus de voorzitter van de Vereniging van Universiteiten Sijbold Noorda.