Nederland op weg naar droogterecord

Nederland is op weg naar een droogterecord. Het landelijke neerslagtekort is opgelopen tot 120 millimeter, meer dan op dezelfde tijd in het recordjaar 1976. Toen liep het tekort uiteindelijk op tot 360 millimeter. Volgens het KNMI is het uitzonderlijk dat er in deze tijd van het jaar al zo'n tekort is opgebouwd.

De paar buien van de afgelopen dagen zijn volgens het KNMI verre van voldoende om een einde te maken aan het neerslagtekort Door het overwegend zonnige en vrij warme weer verdampt veel vocht. Op veel plaatsen is het daardoor droger dan ooit.

De droogte zorgt al wekenlang voor diverse problemen in het hele land. Natuurgebieden gingen in vlammen op en in de grote rivieren is het waterpeil drastisch gezakt. De afvoer in de Rijn is inmiddels lager dan in 1976. Ook voor de landbouw heeft de droogte grote gevolgen.

Het brandgevaar is voorlopig wel in de kiem gesmoord. Na vele weken code rood, de hoogste alarmfase, is nu in de meeste natuurgebieden nauwelijks meer gevaar. Alleen in Noord-Limburg geldt nog code geel voor 'verhoogd gevaar'. Later deze week worden nieuwe buien verwacht, maar volgens het KNMI brengen ook die geen verlichting.