Strengere regels voor kernenergie in China

China heeft per 1 mei de veiligheidsnormen voor kerncentrales in het land aangescherpt. De nieuwe normen op het gebied van het rapporteren van ongelukken en de omgang met nucleair materiaal lijken ingegeven door de ramp in Japan met de kerncentrale Fukushima Daiichi. Evenwel lijkt China de ontwikkeling van nieuwe kerncentrales niet af te remmen.

De Chinese autoriteiten zullen onder andere inspecties uitvoeren bij alle reeds gebouwde kerncentrales en bij centrales in aanbouw. Het is de bedoeling dat de inspecties in augustus zijn voltooid.

Liu Hua, het hoofd van de afdeling Nucleaire Veiligheid van het ministerie van Milieubescherming, zei dat stroomstoringen bij kerncentrales voorkomen moeten worden. "Toegang tot elektriciteit is vitaal voor nucleaire veiligheid", aldus Liu. "We overwegen mobiele generatoren te plaatsen in kerncentrales."

Volgens de nieuwe regels zijn alle bedrijven die nucleair materiaal maken, verkopen of gebruiken, verantwoordelijk voor veilige omgang met het materiaal. Dit betekent dat deze bedrijven wettelijk aansprakelijk zijn voor eventuele rampen.

Ondanks de inspecties en de zorgen over het gebrek aan gekwalificeerd personeel voor nog te bouwen kerncentrales lijkt China niet van plan zijn ambities op het gebied van kernenergie te temperen. China heeft momenteel 6 werkende kerncentrales en 12 centrales in aanbouw. Voor nog eens 25 kerncentrales zijn plannen gemaakt die nog goedgekeurd moeten worden.