Lichaam vermiste IJmeer gevonden

Het lichaam van een sinds zaterdag op het IJmeer vermiste man is gevonden. Hij lag onder het wrak van de gezonken speedboot waar hij met drie vrienden op voer. Het wrak werd zaterdag tijdens een zoekactie aangetroffen. Het stoffelijk overschot van de 45-jarige man uit Lelystad is geborgen, meldt het Korps Landelijke Politiediensten (KLPD).

Het KLPD hervatte de zoektocht naar de man vrijdag, nadat de zoekacties dinsdag zonder resultaat werden gestaakt. Het zoeken naar de man werd hervat, nadat binnen de politie onvrede was ontstaan dat het slachtoffer niet was gevonden. Bovendien wordt op het IJmeer gebaggerd, waardoor het risico bestond dat de man voor altijd onvindbaar zou worden, aldus het KLPD.

Het KLPD gebruikte onder meer sonarapparatuur aan boord van een politievaartuig. Vanaf een speedboot speurden speciale drenkelingenhonden. Zaterdagochtend werd met de sonar een echo waargenomen die mogelijk duidde op de ligplaats van de gezonken speedboot. De speurhonden sloegen op die plaats ook aan.

Het 45-jarige slachtoffer was in de late avond van Koninginnedag met drie vrienden met een speedboot vanuit Amsterdam richting Almere vertrokken. Tijdens de tocht op het IJmeer zonk de speedboot echter.

Een van de mannen slaagde erin een praatpaal aan de A1 bij Muiden te bereiken en alarm te slaan. Tijdens de daaropvolgende zoekactie werden twee andere opvarenden gevonden. De drie mannen werden met onderkoelingsverschijnselen naar een ziekenhuis gebracht. Tot zondag 10.00 uur vond er nog een reddingsoperatie plaats, daarna nam een dregteam van het KLPD het zoeken over.