PURE wil F1-motoren leveren vanaf 2013

Craig Pollock wil vanaf 2013 terugkeren in de Formule 1. De voormalig teambaas van BAR wil met zijn bedrijf PURE klantenmotoren gaan leveren op het moment dat het nieuwe motorenreglement ingaat. Momenteel is Cosworth de enige onafhankelijke motorenleverancier.

Propulsion Universelle et Recuperation d’Energie, zoals het bedrijf PURE voluit heet, wil samen met TEOS Powertrain Engineering de krachtbronnen gaan bouwen. Laatstgenoemde bedrijf is eigendom van IFP Energies Nouvelles en Mecachrome, dat de motoren voor de GP2-auto's onderhoudt. "De visie van PURE is om een leider te zijn in de ontwikkeling van de volgende generatie motoren. Deze voldoen aan de vraag om een schoner milieu. De reglementen die in 2013 ingaan in de Formule 1 vormen om een ideaal platform om toekomstige technologieën te testen," zei Pollock.

Verantwoordelijk voor het ontwerp van de nieuwe motor zal Jean-Pierre Boudy zijn die in de jaren negentig de Renault-motor ontwierp waar vele wereldtitels mee werden binnengesleept. Zijn nieuwe motor zal eind dit jaar op de testbank onder handen worden genomen.

FIA-president Jean Todt juicht het initiatief van PURE toe. "We verwelkomen PURE zeker in de Formule 1”, aldus de Fransman. “De veranderingen voor 2013 hebben tot doel om lagere kosten te genereren en technologieën die groener zijn en om minder brandstof vragen. We wensen PURE dan ook veel succes," zei de Fransman.