'Atlete Herzog moet DNA afstaan'

Een Spaanse rechter wil dat atlete Adrienne Herzog DNA afstaat om dit te kunnen vergelijken met gevonden bloedzakken in een Spaanse dopingzaak. Bovendien heeft haar trainer Manuel Pascua volgens de Telegraaf een belastende verklaring afgelegd omtrent het dopinggebruik van de Nederlandse.

De naam van Herzog dook op in Operatie Windhond waarbij naast Pascua onder meer ook oud-mountainbiker Alberto Léon, de rechterhand van dopingarts Eufemiano Fuentes is opgepakt. Léon heeft inmiddels zelfmoord gepleegd.

Hij was samen met Pascua de spil in het dopingnetwerk dat voor atleten was opgezet. Herzog zou volgens Pascua om epo hebben gevraagd, maar de atletiektrainer raadde haar bloeddoping aan, zo bleek uit afgetapte telefoongesprekken. Op de dag van de inval door de Spaanse politie (9 december 2010) had Herzog een afspraak met Léon om eerder afgetapt bloed in het lichaam terug te brengen. Dit was omdat enkele dagen later de EK cross in Portugal op het programma stond.

Deze afspraak ging uiteindelijk niet door en Herzog ontkende om Léon ooit gesproken te hebben. Volgens Pascua kende het duo elkaar wel en bij Léon zijn vier bloedzakken gevonden, waarvan er eentje van Herzog moet zijn. Een andere bloedzak is van de door Pascua getrainde Alemayehu Bezabeh, de Europees crosskampioen van 2009. Van de zakken is bekend dat er twee van een man en twee van een vrouw zijn. Om te bewijzen dat een zak van Herzog is moet de Nederlandse eerst als verdachte worden aangemerkt voordat via de Nederlandse justitie de Nederlandse Dopingautoriteit mag helpen om uitsluitsel te geven.

Herzog was niet bereikbaar om commentaar te geven op dit verhaal.