NAVO valt aan tijdens toespraak Gadhafi

Tijdens een toespraak van de Libische leider Moammar Gadhafi heeft de NAVO een complex van de overheid in de Libische hoofdstad Tripoli gebombardeerd. Op het complex staat ook het gebouw van de staatstelevisie, maar dat raakte niet beschadigd. Een ander gebouw met twee verdiepingen stortte wel in. Daarbij zouden drie gewonden zijn gevallen, een van hen is er ernstig aan toe.

Gadhafi sprak vanaf een onbekende locatie, maar volgens de staatstelevisie was het bombardement bedoeld om hem om te brengen. Bij de toespraak riep Gadhafi op tot een wederzijds staakt-het-vuren en onderhandelingen met de NAVO-machten.

Sinds de opstand in februari begon, veschijnt Gadhafi alleen nog onregelmatig in het openbaar. Gadhafi leek ingetogen en uitdagend. Meerdere keren pauseerde hij om door zijn handgeschreven notities te bladeren.

"De deur naar vrede staat open", zei Gadhafi vanachter een bureau. "Jullie zijn de aanvallers. Wij zullen met jullie onderhandelen. Kom op, Frankrijk, Italië, Verenigd Koninkrijk, Verenigde Staten, kom op, we zullen met jullie onderhandelen. Waarom vallen jullie ons aan?"

Hij zei dat Libiërs het recht hebben hun eigen politieke systeem te kiezen, maar niet onder de dreiging van NAVO-bombardementen. Rebellenleiders hebben eerder gezegd dat ze hun wapens alleen neerleggen als Gadhafi en zijn zonen opstappen. Gadhafi heeft meerdere keren geweigerd dat te doen.

Gadhafi veroordeelde ook de bombardementen. "Waarom vermoorden jullie onze kinderen? Waarom vernietigen jullie onze infrastructuur?", zei hij. Ook ontkende Gadhafi dat hij Libische burgers heeft omgebracht.

Enkele uren eerder bestookten zijn troepen de stad Misurata. Daarbij vielen vijftien doden, onder wie een 9-jarige jongen, zeiden artsen in een ziekenhuis. De stad met 300.000 inwoners is een bolwerk van de rebellen in het westen van Libië en wordt al twee maanden aangevallen.