Bouw 'brandgevaarlijke' varkensstal mag doorgaan

De bouw van een varkensstal in het Brabantse Boxmeer mag doorgaan. Dat heeft de Raad van State woensdag bepaald. Stichting Wakker Dier had een zaak aangespannen om de bouw te verhinderen omdat de stal brandgevaarlijk zou zijn, maar volgens de raad voldoet de stal aan het bouwbesluit.

Een richtlijn voor de maximum grootte van brandcompartimenten in een stal hoeft niet nageleefd te worden. Volgens Wakker Dier kunnen stallen daardoor nu oneindig groot worden, mits ze maar aan het bouwbesluit voldoen. "Hiermee verdwijnt de enige richtlijn in de brandregelgeving die onderscheid maakt tussen dieren en dingen voorgoed in de prullenbak."

Wakker Dier vreest voor extra slachtoffers bij branden, terwijl maatregelen simpel kunnen worden toegepast. Zo is het nu niet verplicht stallen te voorzien van brandmelders of brandblussers. "Het toepassen van sprinkler- of mistinstallaties of brandcompartimenten kan het aantal slachtoffers aanzienlijk beperken."

Volgens Wakker Dier hebben stalbranden de afgelopen vijf jaar aan meer dan een miljoen dieren het leven gekost. Dit jaar staat de teller al op zo'n negentigduizend. Staatssecretaris van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie Henk Bleker (CDA) komt voor de zomer met een plan om stalbranden aan te pakken. Naar verwachting wordt het bouwbesluit echter niet aangepakt.


Bouw 'brandgevaarlijke' varkensstal mag doorgaan (Foto: Novum)