Wietplanten mogen van Hoge Raad enorm zijn

Ook als wietplanten enorm groot zijn, mogen ze worden geteeld. Zolang de eigenaar niet meer dan vijf planten heeft, mag hij niet worden vervolgd. Dat heeft de Hoge Raad dinsdag bepaald.

In het gedoogbeleid is in 2000 afgesproken dat iemand die niet meer dan vijf wietplanten in huis heeft niet wordt vervolgd. Destijds werd niet voorzien dat mensen kleine oerwouden in hun achtertuin of huis gingen verbouwen die uiteindelijk terug zijn te leiden tot vijf plantjes.

Het Openbaar Ministerie (OM) vond dit te ver gaan en probeerde dit aan te pakken. Zo werd in oktober 2006 een inval gedaan in Roermond. In een tuin waren twee mensen toen de oogst aan het knippen. Het OM stelde vervolging in.

In deze zaak wees het gerechtshof eind 2008 er al op dat er geen limiet bestaat voor de omvang van de planten of het aantal toppen dat wordt geoogst. Het OM zou in strijd met het gedoogbeleid handelen door toch vervolging in te stellen.

Het OM ging tegen de uitspraak in cassatie. De Hoge Raad oordeelt nu ook dat de hoeveelheid die van de planten komt er niet toe doet. Het hoogste rechtscollege deed dinsdag uitspraak in nog eens drie soortgelijke zaken.

In twee zaken is ook geoordeeld dat het OM geen vervolging had mogen instellen. In een derde geval oordeelde de raad dat het hof terecht een voorwaardelijke taakstraf van veertig uur had opgelegd. Deze verdachte had tijdens het onderzoek namelijk niet meteen afstand gedaan van zijn hennepplanten en dat had hij wel moeten doen. Want bij vijf planten mag het OM dan wel niet vervolgen, de planten mogen wel in beslag worden genomen.


Wietplanten mogen van Hoge Raad enorm zijn (Foto: Novum)