Benk Korthals voorzitter VVD

Benk Korthals is per 20 mei de nieuwe voorzitter van de VVD. De oud-minister van Justitie en Defensie heeft er zin in. "Ik ga me inzetten voor onze ruim 38.000 leden en al die kiezers die ons het vertrouwen gaven om orde op zaken te stellen in Nederland."

Het bestuur droeg Korthals in maart voor als kandidaat. Afdelingen en kamercentrales konden tot vrijdag 17.00 uur tegenkandidaten voordragen, maar dat is niet gebeurd, staat op de partijsite. De 66-jarige Korthals wordt 20 mei tijdens de algemene ledenvergadering in Papendal officieel benoemd. Het hoofdbestuur heeft 'groot vertrouwen' in de manier waarop hij het voorzitterschap ter hand gaat nemen.

Korthals was ook jarenlang Kamerlid. Als minister van Defensie trad hij in 2002 af naar aanleiding van een rapport van de parlementaire enquêtecommissie over de bouwfraude.

De vacature van partijvoorzitter ontstond in oktober toen Ivo Opstelten terugtrad. Hij werd minister van Veiligheid en Justitie in het kabinet-Rutte. Vicevoorzitter Mark Verheijen is sindsdien waarnemend voorzitter.


Benk Korthals voorzitter VVD (Foto: Novum)