Directeur SNV kreeg 135 mille mee

De directeur van hulporganisatie SNV heeft bij zijn vertrek een kleine 135.000 euro meegekregen. Dirk Elsen stapte vorige maand op nadat SNV in opspraak was geraakt. Staatssecretaris van Ontwikkelingssamenwerking Ben Knapen (CDA) liet woensdag weten 'niet blij' te zijn met de royale gouden handdruk.

Elsen, die acht jaar directeur was van SNV, krijgt 11,5 maandsalarissen mee, wat neerkomt op 134.600 euro. Knapen wijst erop dat dit minder is dan waar hij op basis van de kantonrechtersformule recht op zou hebben gehad.

De bewindsman werd er door verschillende Kamerleden op gewezen dat deze formule alleen geldt bij ontslag, terwijl SNV liet weten 'met wederzijds goedvinden' afscheid te hebben genomen van Elsen. Als iemand zelf ontslag neemt wordt in principe alleen de opzegtermijn doorbetaald.

Knapen zegde toe dat de zogeheten generieke subsidie van SNV per 2015 stopt. Dit betekent dat de hulporganisatie niet langer in zijn geheel gesteund wordt, maar vanaf dan per project naar subsidie moet dingen. Momenteel krijgt SNV jaarlijks 75 miljoen euro generieke subsidie.

De Kamer lag in het debat over de in opspraak geraakte hulporganisatie op ramkoers. De SP en de PvdA drongen aan op vertrek van de complete directie en raad van toezicht vanwege de misstanden. SNV zou zich onder meer schuldig hebben gemaakt aan vriendjespolitiek en de salarissen in de top waren veel te hoog. PvdA-Kamerlid Sjoera Dikkers wees erop dat soberheid de norm dient te zijn bij hulporganisaties.

VVD-Kamerlid Klaas Dijkhoff vroeg zich af of het mogelijk is de huidige subsidie stop te zetten als blijkt dat SNV geen schoon schip kan maken. Knapen antwoordde dat dit niet mogelijk is, omdat de subsidie al tot 2015 is toegewezen en stopzetten 'onbehoorlijk' zou zijn.