George Lucas lyrisch over 3D

Filmmaker George Lucas denkt dat 3D het filmlandschap gaat beheersen. Net zoals de overgang van stomme films naar films met geluid en van zwart-wit naar kleur, verandert de overgang van 2D naar 3D volgens de Star Wars-bedenker de hele filmbeleving.

"Het is een betere manier van films kijken", zei Lucas woensdag tijdens CinemaCon, de jaarlijkse bijeenkomst voor Amerikaanse bioscoopexploitanten. Hij was lid van een panel over digitale film, samen met Avatar-regisseur James Cameron en Dreamworks-topman Jeffrey Katzenberg. "Ik geloof echt dat 3D het helemaal gaat worden, net als kleur destijds. Dus als je dan een film kijkt die nog in 2D is, is het hetzelfde als dat we nu kijken naar een zwart-witfilm."

Cameron maakte het grootste kassucces ooit met zijn 3D-film Avatar, en hij is van plan de twee vervolgfilms ook in 3D op te nemen. Dat wordt alom gezien als de beste manier om 3D-films te maken. Films die tot nu toe teleurstellende 3D-effecten hadden, waren bijna altijd nabewerkingen van films die in 2D waren opgenomen.

Toch zijn Cameron en Lucas van plan Titanic en Star Wars om te zetten naar 3D. Mits goed aangepakt, kan zo'n bewerking er fantastisch uitzien, vinden de twee filmmakers. De bewerkingen moeten volgend jaar in de bioscoop verschijnen.


George Lucas lyrisch over 3D (Foto: Novum)