Egypte wil bezittingen Mubarak bevriezen

Egypte wil beslag laten leggen op de buitenlandse bezittingen van de afgetreden president Hosni Mubarak en diens familie. De procureur-generaal heeft het ministerie van Buitenlandse Zaken verzocht daartoe stappen te nemen bij andere landen. De binnenlandse bezittingen van Mubarak zijn kort na zijn aftreden op 11 februari al bevroren, meldt de Egyptische staatstelevisie.

Het gaat om bezittingen van Mubarak, diens vrouw, twee zonen en beide schoondochters. Volgens de juridisch vertegenwoordiger van Mubarak heeft de ex-president aan de autoriteiten een verklaring overlegd waarin staat dat hij geen buitenlandse bezittingen heeft. Mubarak vertoeft sinds zijn aftreden in zijn buitenverblijf in Sharm el-Sheikh aan de Rode Zee.

De speculaties over de omvang van het vermogen dat de familie-Mubarak gedurende Mubaraks bijna dertigjarig bewind heeft vergaard, lopen uiteen van 1 miljard tot 70 miljard dollar. Vertegenwoordigers van de Egyptische oppositie benadrukten maandag in gesprekken met buitenlandse diplomaten dat een manier waarop andere landen Egypte kunnen helpen, het achterhalen van de bezittingen van Mubarak is.

"Wanneer Egypte dat geld terugkrijgt, heeft het geen buitenlandse hulp nodig en bent u van die last verlost", zei Islam Lutfi van de Moslim Broederschap.

Zeven activisten spraken maandag met diplomaten van de Verenigde Staten, de Europese Unie en Australië om hen te informeren over hun activiteiten en plannen voor de toekomst. In het gesprek spraken zij hun diepe bezorgdheid uit dat de door het leger gesteunde voorlopige regering hen onvoldoende bij de besluitvorming betrekt.

"Zij zeggen alleen maar dat ze stabiliteit willen verzekeren, maar ze bespreken nooit met ons wat de mensen willen", zei Ziad al-Oleimi. Volgens Al-Oleimi willen de jonge activisten dat er een regering op brede basis zonder getrouwen van Mubarak wordt gevormd, de noodtoestand wordt opgeheven, politieke gevangenen worden vrijgelaten, wetten over politieke partijen worden afgeschaft en dat er vrije en eerlijke verkiezingen worden gehouden. De activisten waarschuwen dat zij opnieuw massabetogingen zullen organiseren als hun eisen niet worden ingewilligd.

De Amerikaanse onderminister van Buitenlandse Zaken William Burns arriveerde maandag voor een driedaags bezoek in Caïro. Doel van zijn reis is 'te verzekeren dat dit een echte overgang wordt van militair naar burgerbestuur', zei hij. De Britse premier David Cameron voerde overleg met het hoofd van de opperste militaire raad en minister van Defensie Hussein Tantawi, premier Ahmed Shafiq en vertegenwoordigers van de oppositie. Cameron had geen ontmoeting gepland met afgezanten van de Moslim Broederschap, de grootste en best georganiseerde oppositiegroep in Egypte.

De Broederschap wil aan toekomstige verkiezingen deelnemen onder de naam 'Vrijheid en Gerechtigheid'. De Moslim Broederschap was voorheen verboden; leden namen als onafhankelijke kandidaten deel aan verkiezingen.