Geweld verspreidt zich in Caïro

Op het Tahrir-plein in Caïro is het donderdagavond opnieuw tot een gewelddadig treffen gekomen. Aanhangers van president Hosni Mubarak vielen journalisten, buitenlanders en mensenrechtenactivisten aan. Hier en daar klonken hevige schotenwisselingen.

Sinds het geweld woensdag losbarstte, zijn zeker acht mensen om het leven gekomen. Op diverse plekken in de stad werd brand gesticht. In een grote supermarkt in een buitenwijk van de stad zou een flinke brand woeden. Plunderaars sloegen hun slag in het gebouw.

De regering legt de verantwoordelijkheid voor de onrust in toenemende mate bij buitenlanders. "Als er demonstraties van deze omvang zijn, komen er buitenlanders om er hun voordeel mee te doen", zei vicepresident Omar Suleiman. De buitenlanders doen volgens hem pogingen de demonstranten op te jutten.

Tientallen journalisten zouden door de Egyptische veiligheidstroepen zijn ingerekend. Een Griekse journalist werd met een schroevendraaier in een been gestoken, terwijl een fotograaf werd aangevallen en enkele klappen in zijn gezicht kreeg. De Nederlandse journalist Harald Doornbos werd door een meute met machetes uit een taxi getrokken, maar kon net op tijd door soldaten worden ontzet.

De gevechten concentreerden zich op en onder een viaduct, zo'n vijfhonderd meter ten noorden van het Tahrir-plein. Aanhangers van de regering smeten vanaf het viaduct stenen en brandbommen naar hun tegenstanders, die hen probeerden te verjagen. Het anti-Mubarakkamp zwoer de protestacties te intensiveren om de president voor vrijdag nog te verdrijven.

Op een gegeven moment reed een politiebusje met hoge snelheid door de menigte onder het viaduct. Diverse mensen kwamen onder de wielen terecht. Militairen stelden zich in de ochtend nog op tussen beide kampen, maar trokken zich in de middag terug in hun tanks en pantservoertuigen.