'Regering jatte fl. 30 mrd uit ABP-kas'

De Nederlandse regering kon in de jaren negentig ongestoord tientallen miljarden uit de kas van het ambtenarenpensioenfonds ABP plunderen, tot grote woede van de Algemene Rekenkamer. Dit zegt hoogleraar Jan van de Poel in een interview met Het Parool. De professor was van 1997 tot 2002 topman van ABP, het grootste pensioenfonds van Nederland.

'Rekenkamer ziedend'
Van de Poel: "Toen ik financieel directeur werd lag een rapport van de Algemene Rekenkamer op mijn bureau. Daarin stond dat de regering 30 miljard gulden uit het fonds had gesloopt. De Rekenkamer was daar ziedend over. Maar niemand las dat rapport en geen journalist schreef erover." Bedrijven zouden dit toen ook gedaan hebben, zij het op een kleinere schaal.

'Politici egoïsten'
Van de Poel heeft geen goed woord over voor de politici die het jarenlang voor het zeggen hebben gehad bij het ABP. Volgens hem zijn het egoïsten die de schuld altijd op anderen afschuiven. Het ABP zouden zij lang hebben gezien als een veilige haven om in af te bouwen.

Het ABP heeft flink geleden onder de uitgebroken financiële en economische crisis. De zogeheten dekkingsgraad, een methode om toekomstige verplichtingen te calculeren, daalde door de crisis van 140 naar 83 procent. Nu ligt de dekkingsgraad weer op 105 procent, het minimumvereiste. In de jaren 80 en 90 had het ABP dekkingsgraden tot 170 procent, totdat de overheid dus ingreep.

'Pensioenen piramidespel'
Van de Poel waarschuwt ook voor de toekomst: "Het pensioenprobleem is uitermate simpel. Met de stijgende levensverwachting en ons huidige levenspatroon kan het niet zo zijn dat je op je 27ste begint met werken, op je zestigste stopt en daarna veertig jaar gratis op vakantie gaat. Dat kan alleen in een staat die leunt op slavernij. Dus als mensen gezond zijn, moeten ze werken. Dit is een demografische tijdbom die al heel lang tikt, een piramidespel. Maar de bonden wilden er nooit over praten. Nog steeds doen ze alsof er niets aan de hand is."