Chaos door winterweer in Europa neemt iets af

De chaos die het Europese vlieg- en treinverkeer de afgelopen dagen in zijn greep had, is woensdag enigszins afgenomen. Toch werd er nog een groot aantal vluchten geannuleerd en reden treinen met vertraging als gevolg van de winterse weersomstandigheden.

Op de Britse luchthaven Heathrow wordt naar verwachting 70 procent van de vluchten -zo'n negenhonderd- uitgevoerd. Er is extra personeel ingezet om de sneeuw op de luchthaven op te ruimen en aangevroren ijs te verwijderen. De groep gestrande reizigers op de luchthaven was kleiner dan voorgaande dagen. Er stonden maar weinig mensen in de rij en slechts een klein aantal overnachtte op de vloer.

De luchthaven van het Duitse Frankfurt meldde dat langzaamaan weer volgens schema kan worden gevlogen. Woensdag werden ongeveer zeventig vluchten geannuleerd op een totaal van 1300. Dit is een forse verbetering ten opzichte van dinsdag, toen nog 550 vluchten aan de grond moesten blijven.

Op de Parijse luchthaven Charles de Gaulle werd 15 procent van de vluchten geannuleerd vanwege het winterweer.

De Eurostar, de trein die Engeland met Frankrijk en België verbindt, rijdt weer bijna volgens de dienstregeling. Het bedrijf heeft reizigers echter gevraagd om slechts naar de stations te komen als er al een kaartje is gekocht. Eerder deze week stonden duizenden mensen in de rij om een treinkaartje te bemachtigen.

In de nacht van dinsdag op woensdag stopte het met sneeuwen in Dublin en de luchthaven zette alles op alles om de achterstand die door de sneeuw was ontstaan in te halen. Aer Lingus heeft extra vluchten naar Europa en de Verenigde Staten gepland en ook luchtvaartmaatschappij Ryanair is weer volledig operationeel.

Schiphol kampte woensdag nog altijd met problemen bij vluchten naar Europese bestemmingen. Vooral vluchten naar Londen en verschillende Duitse luchthavens vielen uit. Veel andere vluchten waren vertraagd, zo meldde Schiphol. Sinds vrijdag wordt op de luchthaven met man en macht gewerkt om de gevolgen van hevige sneeuwval te beperken. De vertragingen en annuleringen van woensdag zijn grotendeels te wijten aan andere luchthavens in Europa die nog wel worstelen met de sneeuwoverlast.